×
Otevírací doba o Velikonocích → Pá: 10–17 h | So: 10–18 h | Ne–Po: ZAVŘENO

Vans Authentic - stylová legenda

Novinky, Trendy

30. dubna 2019 | 0 komentářů

Čas od času se ve světě módy nebo sportu objeví boty, původně vyrobené čístě k praktickým účelům, které se stanou pro několik generací mladých lidí symbolem životního stylu. K nim patří dnes už téměř půl století staré boty Vans Authentic.

Boty Vans Authentic

Legenda od roku 1966

V roce 1966 založil Paul Van Doren se svým bratrem Jamesem v Anaheimu v Jižní Kalifornii podnik na výrobu bot a otevřeli také vlastní obchod. Jejich cílem bylo vyrábět boty v malých sériích, prodávat je přímo zákazníkům a zaručit si tím co nejvyšší zisk.

Společnost Van Doren Rubber Company začala s výrobou pouze tří modelů, jedním z nich byly i dnes proslavené Authentic. Legenda praví, že v den otevření obchodu byly k prodeji pouze tři páry těchto bot, ale zákazníků, co po nich zatoužilo bylo dvanáct. Van Dorenovi tyto zákazníky poprosili, aby si přišli pro svoje boty odpoledne a vrhli se na výrobu. Totéž odpoledne, když hotové boty předali zákazníkům, zjistili, že nemají dostatek drobných na vrácení a poprosili tedy zákazníky, aby si boty odnesli a druhý den přišli vyřídit platbu. Všech dvanáct spokojených zákazníků přišlo boty poctivě zaplatit.

Vans Factory 1966

Jméno dali značce sami fanoušci

Obchod Van Dorenovým úspěšně vzkvétal a tak mohli otevřít další obchody. Ačkoli se jméno společnosti nezměnilo, skalní fanoušci si ho zkracovali a botům prostě říkali "Van's". A bylo to zhruba v době, kdy společnost vyvinula novou gumu na podrážky, která byla pevnější a odolnější vůči poškození. Tehdy spatřila světlo světa slavná "waffle" podrážka - textura podrážky připomínala vafle.

Vans Waffle Sole

Začátkem sedmdesátých let dospěla nová generace kupujících, z nichž většina byli skateboardisti. Boty Vans jim totiž perfektně seděly na jejich skateboardech. Díky rozmachu skateboardingu se tak značka rozšířila i do dalších států USA a společnost se rozhodla začlenit skateboardisty přímo do vývojového procesu.

Making of Vans

Dnes patří Vans boty k ikonám skateboardové i tzv. "urban" subkultury. Jsou vyjádřením pohody, svobody, překročení vlastních hranic. Díky minimalistickému a nadčasovému designu jsou boty Vans Authetic dostupné v mnoha barevných variantách, jak v pánské tak dámské verzi:

Vans Authentic

    Vans Authentic

    Vans Authentic

    1 568 Kč 1 650 Kč

    Další články z kategorie Novinky, Trendy

    Kalendář akcí

    Detailní kalendář »

    Přihlásit se

    Nepamatuji si heslo

    nebo

    Registrace

    Jazyk