Jak si vybrat snowboardové vázání

Poradna - snowboard

24. října 2022 | 0 komentářů

Pravidlo číslo jedna: nejprve boty, potom vázání! Správná snowboardová výzbroj k sobě musí dokonale ladit a perfektně sedět, proto nepodceňujte její výběr a držte se několika důležitých kroků.

 

Výběr vhodného vázání se odvíjí od několika různých podmínek. Důležitá je tvrdost vázání, velikost, typ, materiál i výše částky, kterou jste ochotni investovat. Máme pro vás jednoduchý návod, jak si vybrat co nejlépe. Ale pokud i přes to budete nadále tápat, zastavte se k nám na prodejnu v Brně. Společně to probereme a doporučíme vám to nejlepší a zároveň šité přímo na míru.

V prvé řadě boty

Vázání se přizpůsobuje velikosti bot. To je pravidlo číslo jedna. Pokud vybíráte vázání v obchodě, je ideální s sebou vzít boty a vyzkoušet, jak pasují. Strapy vázání by je totiž měly pevně obepínat. Nejjednodušší možnost se nabízí zkombinováním vázání a bot stejné značky. Modely jsou totiž navrhovány tak, aby k sobě automaticky pasovaly.

Vázko měkké, nebo tvrdé?

Tvrdost snowboardu i vázání byste měli volit podle svého stylu ježdění. Měkčí vázání je hravější a hodí se jak pro začínající ridery, tak i na freestyle. O něco tvrdší vázko byste pak měli volit, pokud upřednostňujete drsnou carvingovou jízdu na sjezdovce nebo freeride.

U vázání rozlišujeme mezi několika typy:

Klasické dvoustrapé vázání

Měkké vázání se skládá ze základny, patky a strapů (pásků). Způsob zapínání může být jak přes špici, nebo přes nárt.

Speed Entry

V prvotní fázi si nastavíte strap, se kterým už nadále nijak nemanipulujete. Do vázání se vstupuje přes patu, tudíž se jedná o mnohem rychlejší způsob nazouvání.

Step On

Jednoduchý a zároveň velice rychlý způsob, jak si obout boty do vázání. Pokud se neradi ohýbáte a vyloženě nenávidíte sezení ve studeném sněhu před každou jízdou, Step on budete milovat.

Směr jízdy

Pokročilí snowboarďáci už dávno vědí, kterou nohu mají vepředu a kterou vzadu. Pokud jste ale úplný začátečník, který na prkně ještě nikdy nestál, existuje jednoduchý trik, jak to zjistit. Zkuste se venku jen tak kousek rozeběhnout a udělat co nejdelší skok. Povedlo se? A kterou nohou jste se odrazili od země? To je ta noha, která má stát i na snowboardu jako první. Nejste-li si stoprocentně jistí výsledkem, poproste kámoše nebo někoho z rodiny, ať si za vás stoupne a nečekaně vás jemně žduchne dopředu. Noha, kterou vyrazíte jako první, je opět ta, která bude na prkně v první linii.

Jaké zvolit úhly při montáži vázání

A když už jsme u toho směru vázání, je důležité mít na mysli i úhel, ve kterém vázání upevnit. Ať už preferujete sjezdovky, nebo raději skáčete na railu, pohodlně se vám bude jezdit v postavení 15 ° a -9 °.

Přesah základny vázání přes hranu snowboardu

Jakmile se vám podařilo vázání přišroubovat a jste spokojeni jak s úhlem i rozkročením nohou, zbývá jen zkontrolovat poslední důležitý detail. Vázání (i s botama) nesmí přesahovat na patě více než na špičce (ani opačně). Nevyvážené postavení vázání totiž může způsobit problematickou jízdu – stručně řečeno, každou chvíli zavadíte botou a vázáním o sníh. A to značně kazí dojem z dokonalé jízdy!

Další články z kategorie Poradna - snowboard

Kalendář akcí

Detailní kalendář »

Přihlásit se

Nepamatuji si heslo

nebo

Registrace