Rozhovor s Ondrou Šenkem: „Nejvíc jsem se rozsekal na skejtu“

Novinky

17. května 2023 | 0 komentářů

Vyzpovídali jsme českýho Dannyho MacAskilla, ikonu bike scény, úspěšnýho videotvůrce a sympatickýho týpka. Tímhle vším totiž zvládá být hvězda týmu SNOWBOARD ZEZULA Ondra Šenk.

Rozhovor s Ondrou Šenkem

Ahoj Ondro, jak se máš a na čem právě s Damexem pracujete?

Ahoj, mám se fajn :) Právě teď se věnujeme přípravám na sezónu shows, takže ladíme setup a vyrábíme nový překážky. A samozřejmě točíme videa. Vydáváme dvě videa týdně, tak se musíme docela otáčet. Co se týká mediálního obsahu, plánujeme pár tripů do zahraničních bikeparků, odkud samozřejmě taky budou videa. K tomu chystáme spolupráci s kámošema, co taky tvoří obsah na YouTube – Kubou Venclem a Vaškem kolářem. Větší projekt se v blízké době nechystá, možná na podzim, ale teprve to dostává obrysy.

Máte s příchodem jara hodně live shows a exhibic?

Teď máme kompletně zabookovanej červen, ale pak přijde stopka a chceme se věnovat kreativitě a tvorbě mediálního obsahu. O to nám jde nejvíc a neradi bychom se zasekali jen exhibicema.

První, co člověka při sledování vašeho nabitýho YouTube kanálu napadne, kam chodíte na ty nápady? Kolo z tenisáků, ta posvařovaná rezavá věc, vana. Je toho moc a je to mazec! Určitě máte hlubokou studnici inspirace a tipy pro fanoušky, co zrovna čekají na vaše další video. Co sledovat kromě Dannyho MacAskilla samozřejmě?

Protože máme volný ruce, můžeme vymyslet vlastně jakoukoliv blbost. Kdybychom točili jen suchý ježdění, asi by to moc lidí nebavilo. Navíc s Damjanem máme už odzávoděno spoustu let, takže si nepotřebujeme nic dokazovat a hrát si na důležitý bajkery. Proto i v zájmu sledovanosti občas rádi natočíme nějakej bizár, virál, říkej tomu jak chceš.

Inspirace chodí z různých stran, samozřejmě i od zahraničních tvůrců, jako jsou kromě Dannyho třeba Sam Pilgrim, Matt Jones, Kriss Kyle, Chris Akrigg nebo Hans Rey. Ale vždycky se do toho snažíme vložit i něco svýho. Pak vymyslíme nějakou prasečinu, jdem to smontovat a natočit!

Kde je pro vás hranice, za kterou ani v nejujetějších videích jít nechcete?

Všechno, co má řídítka a kola, je pro nás v pohodě.

Rozhovor s Ondrou Šenkem

Plánujete tvorbu systematicky dlouho dopředu, nebo jsou to do nějaké míry impulsy, co se právě objeví? Kadenci nových videí máte přece jen hodně slušnou.

Jak kdy. Pro někoho asi musíme být s Damjanem synonymum chaosu, ale vzájemně si tak sedíme, že si v tom dokážeme udělat systém. Některý nápady plánujeme dopředu na konkrétní dny, ale plány se často ohýbají, samozřejmě i s ohledem na počasí. Finální rozhodnutí točit často padá den předem, ale nápady, ze kterých vybíráme, už většinou existujou delší dobu.

Nemůžu se nezeptat, proč jezdíš právě helmy a oblečení Fox? Co považuješ za jejich přednosti?

Mám bike kalhoty Fox Flexair a baví mě na nich střih se zúžením u kotníků a dostatkem místa na chrániče. Líbí se mi i výborná prodyšnost, takže se dají používat celý léto a v bike parku tě ochrání líp než kraťasy. Když se ochladí, jezdím zateplenou variantu Flexair Pro Fire.

Hodně používám i Bundu Ranger Water, která má prostornou kapuci na helmu a hodí se kdykoliv vím, že může přijít déšť, nejen na kole.

Moje oblíbená helma je Fox Dropframe s prodlouženou ochranou zátylku a uší. Jezdím ji už třetím rokem a výborně mi sedí, protože spojuje otevřenost s lepším krytím. Ale když je potřeba, používám i integrálku Proframe.

Mám i rukavice Fox, ale ty tolik nevyužiju, protože zkrátka většinou jezdím bez rukavic. Celkově to má Fox vychytaný a na jejich produktech cením i přesah mezi bike a street oblečením.

    Fox Flexair Race Pant

    Fox Flexair Race Pant

    3 359 Kč 4 199 Kč

      Fox Proframe Blocked

      Fox Proframe Blocked

      5 599 Kč 6 999 Kč

        Fox Ranger 2.5L Water Jacket

        Fox Ranger 2.5L Water Jacket

        2 399 Kč 2 999 Kč

        Rozhovor s Ondrou Šenkem

        A co boty Five Ten Freerider Pro? Co na téhle klasice nejvíc oceňuješ?

        U bot vlastně moje spolupráce se SNOWBOARD ZEZULA začala. Nejdřív jsem jezdil ve Vanskách, ale Five Ten je přece jen na ježdění trochu jinej level. Ty boty jsou výborně ušitý, mají neuvěřitelnou životnost a odolnost, i když jim dávám zabrat. Chvíli trvá, než se prošlápnou, ale pak přijde fáze, kdy mají optimální tuhost, jsou pohodlný a dávají perfektní cit od pedálů. Jsou pevný, úzký a dobře se čistí. V kombinaci s dobrýma pedálama podrážka Stealth drží jako přilepená.

          Five Ten Freerider Pro

          Five Ten Freerider Pro

          2 924 Kč 3 899 Kč

            Five Ten Freerider Pro

            Five Ten Freerider Pro

            3 899 Kč

              Five Ten Freerider

              Five Ten Freerider

              2 799 Kč

              Řekni nám něco i k další výbavě, co máš od SNOWBOARD ZEZULA:

              Brýle Oakley Sutro, ty už přežily nějakej ten pád a včera jsem si na ně dokonce v autě sedl. Stačilo zacvaknout nožičky a brýle valí dál! Na sklech Prizm si tak ulítávám, že je vozím nejen na kole, ale třeba i při řízení a nevadí mi mít je na sobě skoro pořád. Bez nich už mám pocit unavených očí.

              Rozhovor s Ondrou Šenkem

              Helma Bern – Jednoduchá a fungující helma, co používám na street trial.

              Chrániče Amplifi Salvo Joint Zip – Tak tohle je další banger! Pro mě naprosto bezvadnej produkt. Díky zipu si při nasazování nemusíš sundávat boty, nesjíždějí a hodí se třeba i když při skocích potřebuješ přidržet sedlo kolenama, aby to tak netlačilo.

                Oakley Sutro

                Oakley Sutro

                3 980 Kč

                  Bern Macon 2.0 Mips

                  Bern Macon 2.0 Mips

                  1 393 Kč 1 990 Kč

                    Amplifi Salvo Joint Zip

                    Amplifi Salvo Joint Zip

                    2 500 Kč

                    Dokážeš říct, co tě momentálně nejvíc baví? Street/trial, trail/enduro, bizárky, výuka, živé exhibice nebo tvorba videí?

                    Aktuálně mě to baví všechno!

                    Co tě těší a co naopak mrzí na české bike scéně?

                    Je fajn, že máme v Česku spoustu míst, kde se dá jezdit a pořád to tu roste. Staví se bikeparky i trailcentra, mlaďoši jezdí, nesedí jen u počítače, a z toho mám radost. Trochu mě mrzí, že dost lidí víc ladí, než jezdí. Na druhou stranu aspoň k tomu bajku přecejen trochu přičichnou, takže to není taková tragédie.

                    Občas nám napíše kluk, co si právě koupil kolo, a už chce, ať ho sponzorujeme. Máš nějakou radu pro mladý začínající bajkery, kteří by chtěli jednou jít ve vašich stopách, uspět na závodech nebo na YouTubu a získat sponzory?

                    Moje rada je trénovat, nespokojit se s trikama, co v bikeparku denně předvede padesát dalších lidí, ale trochu se hecnout a dostat to na vyšší level, kde si tě někdo může všimnout. S vytrvalým tréninkem přichází i sebekázeň a spolehlivost, to jsou pro sponzory důležitý vlastnosti.

                    Rozhovor s Ondrou Šenkem

                    Doufám, že se tě tím označením nedotknu, ale s Damexem jste vlastně zároveň i youtubeři, takže jak hodnotíš tuhle scénu, které dominují spíš gameři? Jak se potýkáte s podmínkama YouTubu a neplánujete přechod nebo oddělení části obsahu na nějakou jinou platformu, jak to dělá spousta tvůrců?

                    Od pojmu youtuber jsem se popravdě oprostil a je mi vlastně jedno, kam mě kdo řadí. YouTube je jen médium a nám jde o obsah. Rozhodně neházím všechny youtubery do jednoho pytle – jsou mezi nimi i neskutečně inspirující tvůrci, ale co se týká gamerů, tahle kategorie jde mimo mě.

                    Placenou platformou je pro nás výukový projekt BIKADEMY, který jsme začali tvořit během covidové pandemie, kdy jsme byli nuceni zrušit exhibice. Zábavný obsah necháváme na YouTube zadarmo a tento model nám vyhovuje.

                    Kterej crash nejvic bolel?

                    Paradoxně nejhůř jsem spadl na skejtu. Padat z kola jsem už 20 let zvyklej a žádnej destruktivní pád mě zatím nepotkal *klep klep*. Jenže na skateboardu padat neumím a když jsem jednou jezdil v účku, prolehl jsem si rameno a byl jsem dva měsíce odepsanej.

                    Kdys měl na kole největší strach?

                    To bylo při session s blanenským fotografem Ondrou Grundem, se kterým jsme v Moravským krasu fotili v noci na jednom mostě. Balancoval jsem na betonové hraně, pode mnou 15 metrů nic a pak kamenitej potok. Musel jsem po tmě nastoupit do pedálů, přitom jsem nic neviděl, do toho pak Ondra zmáčkl spoušť a mě napráskaly blesky přímo do ksichtu. To celý bylo potřeba asi pětkrát zopakovat, než fotka vyšla, takže nic příjemnýho.

                    Co zatím považuješ za svůj největší úspěch?

                    Aktuálně za svůj největší úspěch považuju to, že dokážeme s Damexem stabilně pracovat, točit videa a společně si to užívat. Už to děláme šest let a pořád jsme spolu schopni makat a budovat značku BIKE O'Clock.

                    Jo a postavil jsem barák, což je v dnešní době taky velkej úspěch!

                    Nejlepší video? Nejen podle počtu zhlédnutí, ale z tvýho vlastního pohledu.

                    Nejvyšší čísla mají virální videa, komedie, ale já za nejlepší videa považuju svoje edity – to je pro mě, jako když kapela vydá album. Obnáší to spoustu příprav, plánování, tréninku, shánění peněz a lidí, co ti pomůžou. Taková věc se podaří maximálně jednou za jeden až dva roky, takže toho si cením nejvíc.

                     

                    Ebikes jsou stále trochu kontroverzním tématem, tak co si o nich myslíš ty?

                    Já nepatřím do žádnýho z extrémních táborů, ani k hejtrům ani k nekritickým nadšencům. Elektrokolo je super věc, když se chceš rozjezdit v enduro terénu, natrénovat jízdu do kopce, kde ti motor pomůže a techniku nacvičíš líp než na klasickým kole. Ve sjezdu taky super, ale ebajk je se svou hmotností tak trochu tank, takže třeba triky ani větší skoky na něm moc zkoušet nechceš.

                    Co tě baví, když zrovna není „čas jezdit?“ Máš i nebajkový koníčky?

                    Jasně, že mám a snažím se mít! Občas je potřeba vydechnout a nabrat inspiraci i jinde než na kole. Baví mě práce se dřevem a samozřejmě další sporty – wakeboarding, surfing, skialpinismus nebo lezení. A proto je fajn mít za zády sponzora, jako je SNOWBOARD ZEZULA, kterej mě dokáže vybavit téměř na všechny moje aktivity.

                    Nastíníš nějaký další plány? Na co se můžou fanoušci těšit v blízké době?

                    Větší plány se mi v hlavě rýsujou, jak jsem říkal, ale to chce ještě čas. Chci hlavně dál bajkovat, podnikat další tripy s kámošema, tvořit obsah a pořád se zlepšovat. A taky zůstat zdravej a ještě dlouho jezdit, to vůbec není samozřejmost a hodně si toho vážím!

                     

                    Další články z kategorie Novinky

                    Kalendář akcí

                    Detailní kalendář »

                    Přihlásit se

                    Nepamatuji si heslo

                    nebo

                    Registrace

                    Jazyk