Jak si vybrat snowboardové kalhoty

Poradna - snowboard

17. října 2019 | 0 komentářů

Kalhoty na snowboard se neliší pouze střihem a barvou, ale také důležitými parametry, jako jsou například míra voděodolnosti a propustnosti, míra zateplení a variabilita jednotlivých dílů (odnímatelná kapuce, četnost větracích otvorů a podobně).

Délka nohavic

Zatímco obvod pasu snowboardových kalhot lze zpravidla nastavit pomocí pásků na suchý zip, s délkou nohavic nic nenaděláte. Ideální délku nohavic máte tehdy, pokud vám při dřepu konec nohavice nevyjede přes horní okraj snowboardové boty. Kalhoty samozřejmě nesmí škrtit a tahat v oblasti stehen nebo v rozkroku.

Voděodolnost

Na horách se podmínky mění doslova z minuty na minutu. I když to ráno vypadá na pořádnou opalovačku a azuro po celý den, znenadání se může přihnat přeháňka. Abyste se nemuseli okamžitě běžet domů schovat, jsou kalhoty opatřené voděodolností. Znamená to, že dokáží odolat kapkám vody i sněhu. Míru voděodolnosti nám na kalhotách určitě tzv. vodní sloupec. Určuje objem vody v milimetrech, jakému jsou kalhoty schopny odolat. Od 10.000 milimetrů výše si můžete být jisti, že kupujete model, který vás na sjezdovce nezklame a udrží vás v suchu. Zejména Podstatnou částí voděodolnosti je navíc i podlepení všech švů kalhot. Pokud byste měli kvalitní a drahé kalhoty, které by však nebyly vybaveny například podlepením zipsů, mokro se do kalhot snadno dostane. A to je zásadní chyba, která by vás při sportu velmi omezila. Proto se nebojte trochu zainvestovat. Uvidíte, že se vám to vrátí na proježděných hodinách a radosti ze skvělé jízdy.

Prodyšnost

Dalšímu parametru, kterému stojí za to věnovat pozornost, je určitě prodyšnost materiálu. Bez ní byste se při sportu cítili jako zabalení v igelitovém sáčku. Podstatou prodyšnosti je tedy schopnost vyloučit pryč od povrchu těla veškerou nadbytečnou vlhkost. Rozhodně by se vám tak nemělo stávat, že se večer vrátíte ze sjezdovky a budete mít úplně propocené podvlíkačky. Hodnota propustnosti je udávaná v gramech na metr čtvereční za 24 hodin, tedy kolik gramů vodních par propustí metr čtvereční materiálu za jeden den. Kromě pojmu „prodyšnost“ se ale také můžete setkat i se zkratkou MVTR. Nadšení sportovci by se měli poohlížet po kalhotách s prodyšností od 10.000 g/m2 za 24 hodin.

Odolnost proti větru

Pokud je něco opravdu nepříjemného, tak je to silný vítr, který profukuje pod bundu a kalhoty. I při jízdě vám tak není zrovna teplo. Jak na to vyzrát? Při výběru kalhot se zaměřte i na větruvzdornost. Při výrobě se mezi vrstvy materiálu, zaručujících voděodolnost a prodyšnost, vloží i membrána větruvzdorná. Nejen, že budete v suchu, ale zároveň vám bude i příjemně, protože vám vaše pracně vytvořené teplo nevezme vítr.

GORE-TEX

Zvláštní kategorií, která rozhodně stojí za zmínku, je materiál GORE-TEX. Ten si po celou dobu své životnosti udržuje maximální schopnost voděodolnosti, propustnosti i absolutní větruvzdornosti. Kalhoty vyrobené z tohoto materiálu jsou díky speciální membráně GORE-TEX zcela nepromokavé, molekuly vodní páry aktivního člověka však snadno prostoupí póry materiálu ven. Ledový vítr se taktéž nemá šanci dostat dovnitř. Takové kalhoty uspokojí i toho nejnáročnějšího sportovce.

Ventingy – větrací otvory

Přestože vaše snowboardové oblečení bude mít vysokou míru prodyšnosti, při aktivním pohybu nebo stoupání do kopce se budete více potit. Aby se tělesné páry nesrážely na vnitřní straně látky, bývají snowboardové bundy a kalhoty opatřeny větracími otvory na zip, tzv. ventingy. Ty bývají nejčastěji umístěny na bundách v podpaží, případně na zádech, na kalhotách pak po bocích nebo na vnitřní straně stehen. Dají se snadno rozepnout a pomohou tak rychle odvést tělesné páry od těla pryč. A vám už nebude horko, ale tak akorát.

Detaily

Některé kalhoty jsou už dnes vybaveny drobnými detaily, které člověka potěší. Jednou takovou vychytávkou jsou například zateplené kapsy. Pokud zrovna nemáte nasazené rukavice, přijde vám vhod možnost schovat si zmrzlé prsty do kapes a trochu je prohřát.

Další drobností je možnost spojení kalhot s bundou či vyhrnovatelný návlek v oblasti pasu a na konci nohavic. Zdánlivě nepodstatná věcička dokáže zázraky. Pokud se stane, že sem tam na sjezdovce metáte kotouly, určitě jste si někdy nabrali pod bundu či kalhoty trochu sněhu, který pak studil jako čert. Návleky či zipsové spojení bundy s kalhotama má za úkol přesně této nepříjemnosti zabránit.

Design

Vzhled je dalším důležitým parametrem, kterým se při výběru kalhot určitě řídíte. Dnes už na trhu nemusíte vybírat jen mezi řadou stejných modelů v odstínech černé. Barevné varianty či originální potisky nejsou raritou a vy si tak vyberete kvalitní technicky vybavené kalhoty se skvělým vzhledem přímo na míru.

Další články z kategorie Poradna - snowboard

Kalendář akcí

Detailní kalendář »

Přihlásit se

Nepamatuji si heslo

nebo

Registrace