Z-Flex Skateboards

Novinky

7. května 2018 | 0 komentářů

Z-Flex - značka, kterou nezaložil nikdo jiný, než část týmu legendárních Z-Boyz! Jaye Adamse, legendu a otce skateboardingu asi netřeba představovat. Přečti si víc o této legendární značce.

Ze surfu na skate

V roce 1975 se objevil v kalifornské Santa Monice (lépe známo jako Dogtown) Zephyr skate team, který se zúčastnil národní skateboardingové soutěže Del Mar.

Ten patřil k surfařské prodejně Zephyr Surf Shop, která byla nedílnou součástí místní surfové kultury a rozvinula se do výroby skateboardu, původně jako doplňkového sportu k surfu. Kent Sherwood (nevlastní otec Jaye Adamse, původního člena Zephyr skate teamu), který vlastnil sklolaminátový obchod, byl osloven týpkama ze Zephyr Surf Shopu, aby pro ně vytvořil první skate.

Pro Z-Boyz, jak se Zephyr týmu začlo říkat, se brzo skateboarding stal prioritní záležitostí a Z-Boyz se staly legendami téměř přes noc.

Legendy z Dogtownu

Největší zlom nastal, když Kalifornie čelila rekordním suchům a většina obyvatel vypustila bazény. Z-Boyz se začli vkrádat na pozemky a sjíždět tyhle nové spoty kde se dalo a jezdit tak dlouho, jak se dalo - většinou než dorazila policie, kdy následoval úprk ulicemi. Tohle dalo skateboardingu koule.

R.I.P. Jay Adams

Nejlepším příkladem je Jay Adams, 1. generace Z-Boyz, který je považován za otce skateboardingu. Zemřel v roce 2014 na infarkt ve věku 53 let a do poslední chvíle aktivně skateoval.

Vznik Z-Flex

V roce 1976 se Kent Sherwood odtrhl od Zephyr a rozjel Ez-Ryder s polovinou původních členů Zephyr teamu včetně Jaya Adamse a Tonyho Alvy. O 6 měsíců později si Ez-Ryder změnili jméno na Z-Flex.

Průkopník ve vývoji koleček a konkávy

Z-Flex je průkopníkem v oblasti vývoje a testování návrhů uretanových kol. Standardní hliníková kola z průmyslu kolečkových bruslí neposkytují plynulou, rychlou jízdu. Z-Flex vyvinul hladká kolečka Z Smooth odolná proti oděru speciálně pro projížďku na promenádě, následované Z Grooves, jednorázovým, rychlejším a plynulejším kolečkem, z kterého v podsatě dnešní kolečka vycházejí.

Každému, kdo se o skejt scénu trochu zajímá, nebude cizí ani Zephyr - jeden z prvních core surf/skate shopů v Santa Monice. Právě členem toho skate týmu nazývaného Z-boys byl i Jay Adams, který se v roce 1975 trhl a založil vlastní firmu Z-Flex, fungující na trhu až do dnes! Stay Core

Další články z kategorie Novinky

Kalendář akcí

Detailní kalendář »

Přihlásit se

Nepamatuji si heslo

nebo

Registrace

Jazyk