Nidecker: od trakařů ke snowboardům

28. listopadu 2019 | 0 komentářů

Vášeň a preciznost: dvě slova, která doprovází švýcarskou značku Nidecker už od samého počátku. Kdysi neznámá malá rodinná firma, dnes světový průkopník mezi zimními a boardovými sporty, který jen těžko hledá konkurenta.

Celý příběh začíná u Henryho Nideckera I. Toho už jako mladého muže lákala práce se dřevem. Rozhodl se svůj život zaměřit právě tímto směrem. Nechal se proto vyučit truhlářem. S rodinou žil v malém švýcarském městečku Etoy na břehu Ženevského jezera a právě tam to všechno začalo.

Prvotní myšlenka založit si vlastní firmu se Henrymu Nideckerovi I. zrodila v hlavě v roce 1877. Se svou pílí a hodinami těžké práce a úsilí si dokázal osvojit umění ohýbání dřeva, aniž by prasklo či se celé polámalo. Právě i díky těmto dovednostem se mu podařilo získat pro zkvalitnění svého řemesla první elektrický motor v okolí. Zhotovit žebříky, židle, trakaře i nábytek pro něj byla s takovou vymožeností hračka. Výrobky Henryho Nideckera I. se tehdy staly velmi žádanými široko daleko.

 

 

Nadšení pro práci se dřevem zdědil po svém otci Henry Nidecker II. Následoval jej v oboru truhlářství a snažil se pochytit všechny důležité praktiky. Získané dovednosti si pak upravoval podle vlastních potřeb a snažil se je neustále vylepšovat a zdokonalovat. Mimo jiné se u něj však objevila i vášeň pro zimní sporty (a ta vydržela Nideckerům po generace až dodnes). Experimentováním s jasanovým dřevem se mu nakonec roku 1912 podařilo vyrobit své úplně první lyže.

Čas plynul jako voda a téměř o padesát let později, v roce 1961, spatřily světlo světa konečně první Nidecker skládané lyže vyrobené ze dvou druhů dřeva – z jasanu a bílého ořechu. Kdo by to byl řekl, že než se vyrobí první snowboard, bude muset uběhnout ještě dalších třiadvacet let.

Po lyžích se na evropském trhu v 60. a 70. letech strhla obrovská poptávka a není překvapením, že Nidecker byl v čele nejžádanějších značek. Aby neusnul na vavřínech, snažil se stále přicházet se zajímavými inovacemi a překvapovat tak veřejnost. A to se mu i dařilo. Jako vůbec první prorazil při výrobě lyží s využitím kovu a sklolaminátu. A právě tyto dva materiály firma použila pro zhotovení svých prvních, prakticky nerozbitných, běžeckých lyží.

Další velký mezník zažila firma v momentě, kdy do jejího vedení usedl Henry IV., muž v pořadí už ze čtvrté generace Nideckerů. Tomu se podařilo prosadit unikátní systém lyží, tzv. Varai-Clix. A porotci na mezinárodní výstavě lyží v Ženevě byli z této vymoženosti tak unešeni, že jí udělili rovnou zlatou medaili. 

Začátek osmdesátých let s sebou přinesl závan něčeho nového. Šeptalo se, že prý existuje jakési prkno, na které si člověk stoupne, pevně si sváže obě nohy a může na něm sjíždět sjezdovky. Něco úplně jiného, než jsou lyže nebo běžky. Této myšlenky se samozřejmě chytila i rodinná firma Nideckerů a začali spřádat plány, jakým způsobem by se dalo co nejlépe něco takového vytvořit.

Netrvalo to dlouho a v roce 1984 se ve švýcarském městě Rolle zrodilo prvních padesát snowboardů nesoucích na sobě potisk značkou Nidecker. Svou kvalitou a zpracováním se staly obrovským hitem a strhl se o ně nevídaný zájem. Do jednoho roku se firmě podařilo prodat ve Švýcarsku a Francii přes sedm set kusů snowboardových prken. Kdo s sebou neměl v Alpách Nidecker, jako by snad ani neuměl jezdit!

 

Snowboardy Nidecker jednoduše vytvářely dojem precizně zpracovaných výrobků. V roce 1986 se firma stala oficiálním sponzorem týmu sportovců na Světovém poháru ve snowboardingu v Alpách. A hádejte, co? Samozřejmě, že se jim podařilo zvítězit. Značka tak získala nejlepší možné potvrzení, že to, co dělají, umí opravdu dobře.

S velkým úspěchem přišlo také zásadní rozhodnutí firmy: „Odteď se budeme soustředit hlavně na snowboardy.“ Na každou zimní sezónu se tak pečlivě připravovaly a vymýšlely nové modely snowboardů. Návrhy různých designů a technických vylepšení padaly jeden za druhým. A vzhledem k tomu, že se prkna Nidecker osvědčila jak u sportovců, tak u rekreačních jezdců na maximum, bylo jasné, že je nutné začít pracovat na vývoji nezbytné snowboardové výbavy.

Začátek devadesátých let se pro dříve malou rodinnou firmu nesl v duchu obchodní expanze. Nyní už vyváželi své zboží do více než pětadvaceti zemí světa! Do povědomí se zapsali velkému množství lidí hlavně svým carvingovým typem snowboardu s neotřelým designem – ale především kvůli jeho asymetrickému tvaru. Pojmenovali jej Concept.

S nárůstem požadavků na produkci přišel v polovině devadesátých let také čas na transformaci firmy. Proměnila se v ekologicky smýšlející a jednu z nejmodernějších snowboardových fabrik světa. Tímto krokem si parádně našlápla, protože ve spolupráci se Švýcarským federálním technologickým institutem v Lausanne společně vytvořila snowboard Megalight. A jak už jeho název vypovídá, byl opravdu velmi lehký. Jeho váha byla menší než tři kilogramy.

Avšak ani tohle nej Nideckeru nestačilo. Pod záštitou univerzity v Bernu se firma snažila najít nový způsob ve spojování jednotlivých vrstev dřeva na prkně. Podařilo se a revoluční moment znamenalo vynechání lepidla při sjednocování dřevěných vrstev. Výsledkem tak bylo v roce 2007 sestavení prkna Ultralight, tehdy nejlehčího snowboardu na světě.

Nidecker je firma s opravdu dlouhou historií. Před třiceti čtyřmi lety figurovala jako jedna z prvních firem, která se začínala věnovat snowboardovému vybavení a její vývoj vzhůru je zjevný. Důkazem je především využití špičkových technologií a švýcarská kvalita. Firma urazila neuvěřitelně dlouhou a pestrou cestu od výroby trakařů až po 3D nano-carbon snowboardy!

V roce 2010 předal Henry IV. firmu svým třem synům. Zároveň byl také oceněn společností EuroSIMA za své celoživotní úspěchy.

CELÁ KOLEKCE NIDECKER ZDE »

Kalendář akcí

Detailní kalendář »

Přihlásit se

Nepamatuji si heslo

nebo

Registrace

Jazyk