×
Otevírací doba o Velikonocích → Pá: 10–17 h | So: 10–18 h | Ne–Po: ZAVŘENO

Jeremy Jones: Snowboarding is my art

Novinky

14. ledna 2019 | 0 komentářů

Jeremy Jones je profesionální snowboardista, který se toho nebojí. Kromě své vzrušující sportovní kariéry se však pouští i do mnoha jiných věcí. Chceš se o Jeremym dozvědět co nejvíce? Tak si pojď o něm a jeho lásce ke snowboardingu přečíst celý článek!

Má za sebou stovky sjezdů těch nejpříkřejších svahů a výstupů na vrcholy hor, zavalila jej lavina, pustil se do dobrovolnické činnosti, založil neziskovou organizaci. A teď usilovně pracuje na vývoji přední značky snowboardů nesoucí jeho jméno, v duchu trvalé udržitelnosti a s ohledem na životní prostředí. Jeremy Jones byl dokonce časopisem National Geographic nominován Dobrodruhem roku 2013 pro svou humanitární činnost a sjezdy hor, při kterých divákovi tuhne krev v žilách. Navíc desetkrát získal titul Big Mountain Rider of the Year, který uděluje americký magazín Snowboarder.

Profesionální snowboardista Jeremy Jones má za sebou dlouhou cestu a rozhodně se ve svých třiačtyřiceti letech nechystá do důchodu. Jezdit na snowboardu začal ve svých devíti, ve čtrnácti letech spojil své síly, píli a nadání se světoznámou firmou Rossignol a o dva roky později se stal profesionálním jezdcem. Právě s Rossignolem spolupracoval téměř dvě desetiletí a za tu dobu pochytil spoustu informací z marketingu i vývoje snowboardů. Setkával se s klíčovými obchody na trhu a stále vylepšoval snowboardy. Věděl, že vždy může nabídnout něco víc. Něco víc pro jezdce i pro přírodu. Měl svůj sen, za kterým si šel.

Začal spolupracovat se švýcarskou rodinnou firmou Nidecker, která mu poskytla svoji moderní továrnu a inženýry a hlavně měla chuť podílet se na vývoji nových freeridových tvarů prken. Od nuly pak začal vytvářet společnost svých snů - Jones Snowboards. Společnost, která sportovcům nabídla prvotřídní snowboardy a splitboardy. A to díky do posledního detailu promyšlené technologii. „Neměl jsem žádná přehnaná očekávání, říkal jsem si, že nechám trh, aby rozhodl o velikosti mé firmy. Společnost Nidecker mi pomáhá plnit mé cíle a podporuje celou mou vizi,“ říká pokorně Jeremy.

Továrna patřící rodině Nideckerů vyrábí snowboardy pro řadu značek. O Jeremyho nadšení a odhodlání vyrobit co nejdokonalejší snowboard svědčí fakt, že jen pro značku Jones Snowboards vyvine fabrika více vzorkových snowboardů na testování, než pro všechny ostatní značky dohromady.

Jeremy ale zároveň obdivuje přírodu a má k ní obrovský respekt. I zkušeného snowboardistu dokáže v mžiku překvapit a třeba zavalit lavinou. Zároveň je ale čistá příroda něco tak krásného, co je podle Jeremyho potřeba chránit.

Pokud byste hledali Jeremyho od devíti do pěti za stolem v kanceláři, a ještě navíc v obleku, asi byste čekali dlouho a zbytečně. I když nechává svým pracovníkům volnou ruku, je do celé výroby snowboardů a splitboardů, kdy je každý kus unikátní, pořád hluboce zapojený. Už při přijímání zaměstnanců si totiž musí být jistý, že zájemci chápou, o čem jeho firma Jones Snowboards je. Tedy především o zkušenostech a touze vrátit to nejlepší jezdcům a přírodě. „Nikdy mě žádný nápad na nový snowboard nenapadl při psaní e-mailů. Cesta k úspěchu je být denně v horách,“ říká Jeremy, který horské prostředí miluje.

A právě proto chce zachovat hory, jak je známe dnes, i pro další generace. Nejen pro své děti, ale i pro jejich děti. A proto je firma Jones Snowboards hrdým členem skupiny 1 % For The Planet. Tedy asociace firem, které minimálně 1 % ze svého ročního obratu darují organizacím bojujícím za udržitelnost životního prostředí. Skupina tak podporuje tisíce neziskových organizací, které chtějí chránit planetu, lesy, řeky a oceány. Podporovat udržitelnost zemědělství, zamezit vyhazování plastů do oceánů a rozšiřování toxinů v ovzduší.

V Jones Snowboards k životnímu prostředí přihlíží ale už při samotné výrobě prken. A nečekají až na prodeje, aby přispěli ono 1 %. Snaží se najít ideální rovnováhu mezi kvalitou snowboardu a obnovitelností zdrojů materiálu. Desky jsou vybaveny bočními stěnami z recyklovaného ABS a recyklovanými ocelovými hranami. Dokonce i grafické motivy jsou z barev na vodní bázi. Zákazníci tak získají snowboard nebo splitboard, který je navržen na základě dlouholetých zkušeností profesionálních jezdců, a navíc vyroben co možná nejekologičtěji.

Kromě daru neziskovým organizacím ve formě 1 % z prodeje vybavení založil Jeremy v roce 2007 ještě svoji vlastní organizaci Protect our Winters (POW). Prostřednictím POW se tak snaží mobilizovat příznivce zimních sportů, aby bojovali proti klimatické změně a globálnímu oteplování. Pokud totiž roztají ledovce, nebudou mít na čem jezdit.

A že je těchto sportovních nadšenců – amatérů i profesionálů – opravdu hodně. A tak se třeba díky programu Hot Planet/Cool Athletes potkávají žáci a studenti ve školách s profesionálními sportovci, kteří jim vypráví o dopadech globálního oteplování.

Organizace POW se přímo podílí na zalesňování deštného pralesa v Kostarice a podporuje tak vyrovnávání skleníkových plynů, které planetu oteplují.

Proč zrovna v Kostarice? Země leží asi deset stupňů od rovníku a díky tomu tam nové stromy rostou 365 dní v roce. Z malých sazeniček jsou tak velké stromy mnohem rychleji a tím pádem rychleji mění oxid uhličitý (jeden ze skleníkových plynů) na kyslík. A tak vzal před pár lety Jeremy celou svoji rodinu na takovou netradiční dovolenou do státu střední Ameriky. Sázet stromy.

„Snowboard je pro mne nejúčinnějším prostředkem ke spojení s přírodou. Je to můj způsob uměleckého vyjádření.”

Jeremy Jones

Strach patří k životu a stejně tak je součástí při sjíždění svahů. Sám Jeremy uznává, že bez strachu by se nikam nedostal. Je třeba jej překonávat, ale zároveň si připomínat respekt k matce přírodě. Jakmile se totiž člověk rozjede, už není cesty zpět. Rider musí dodržet přesně vytyčenou trasu. A hlavně ji musí skvěle znát. To mu totiž může zachránit život.

Když Jeremy sjíždí horu, nemyslí jen na sebe. Nemůže. Musí brát zároveň ohled na svoji ženu a děti a každé kývnutí na sjezd si důkladně promyslet. I když je dobře připraven, matka příroda je nevyzpytatelná. To koneckonců už Jeremymu ukázala před pár lety.

Štěstí, dostatečná příprava, chladná hlava a pohotoví spolujezdci. Díky tomu všemu vyvázl Jeremy z laviny, která se na něj sesunula v Uinta Mountains na severovýchodě amerického Utahu.

„Takový zvuk jsem nikdy neslyšel. Děsivý, hodně silné hromové dunění,“ popisuje Jeremy utrženou lavinu, která se valila přímo na něj. Ostatní na něj volali, ať jede co nejrychleji. Věděl, že se může zachránit tím, že se chytne borovice, která byla v trase jeho jízdy. Lavina ho ale dostihla a nakonec skončil pod ní. Díky chladné hlavě a komunikaci s ostatními jezdci ho ale brzy zachránil vrtulník. „Ještě několik týdnů potom jsem měl živé vzpomínky na celou událost.“

5 Red Flags

Pro jízdu v backcountry s sebou musíte mít lavinový vyhledávač, lopatu, sondu a dobrého parťáka. Své ego nechejte doma. Vždy zkontrolujte místní předpověď lavinového nebezpečí a dejte si pozor na přirozené známky lavin - zásady, které formuloval Jeremy Jones: 5 RED FLAGS! Ride to live another day!

1. Čerstvý sníh je znakem nebezpečí laviny. Valná většina lavin spuštěných člověkem má právě tento původ. Nejméně 24 hodin po sněhové chumelenici počítejte s vysokým až extremním lavinovým nebezpečím. Držte se tohoto pravidla a snížíte riziko spuštění laviny o 90 %.

2. Stopy po nedávných lavinách jako jsou „crown lines” (hrana svahu, kde se lavina utrhla) a „avy debris” (pozůstatky sesutých lavin) je třeba brát velmi vážně. Buďte obzlášť obezřetní, pokud objevíte stopy po lavinách v podobné nadmořské výšce jako svah, na kterém chcete jezdit.

3. Hroucení sněhu nebo praskání ve sněhové pokrývce je znamením nestabilních vrstev. Trhliny mohou vzniknout i působením lyží nebo prkna při stoupání nebo sjíždění svahu. To všechno jsou příznaky nebezpečných sněhových vrstev, u kterých hrozí, že se utrhnou a spustí lavinu.

4. Rychlé oteplení vždy znamená potenciální nebezpečí laviny, protože sněhová pokrývka neměla dost času na přizpůsobení se změnám teploty. A nezáleží zdaleka na počáteční teplotě. Zvláštní pozornost věnujte prvnímu dni po napadnutí čerstvého sněhu.

5. Silný vítr a vánice může přenášet sníh a tím se mohou lavinové podmínky změnit velmi rychle ze stabilních na nebezpečné, aniž by napadla nová vrstva. Obzvláště opatrní buďte při vánicích na vysokých hřebenech a dejte pozor na zrádné závěje na vrcholcích svahů.

Další články z kategorie Novinky

Kalendář akcí

Detailní kalendář »

Přihlásit se

Nepamatuji si heslo

nebo

Registrace

Jazyk