Porkert Bros × Arbor

6. listopadu 2018 | 0 komentářů

Loňská sezóna přinesla dvojčatům Porkertovým nové výzvy a spolupráce. Přispěly k nim obměny v jejich dosavadní značce vybavení, aktuální styl ježdění a momentálně frčící trendy. Arbor Snowboards, značka na vzestupu, která se řadí ke světové špičce, si minulý rok vybrala mezi své best jezdce právě "Porkerťáky".

Po letech spolupráce vás není ani třeba představovat. Můžete nám ale říct, jak vypadala vaše minulá sezóna?

Ondra: Minulá sezóna byla super. Jezdili jsme hodně ve Vítkovicích. Po dlouhé době jsem odjezdil sezónu bez nějakého vážného zranění. Poprvé jsem byl taky jako kouč na dvou snowboardových kempech. Potom jsem s bráchou projel asi tři zastávky Českého poháru, kde jsem bral dvakrát Best Trick a jednou vyhrál třetí místo. Z čeho mám fakt velkou radost, je natočení streetovýho a cestopisného videa Snow Greetings. To mělo dvě premiéry na Nova Sportu a před zimou půjde na internet! A na závěr jsme ještě natočili Welcom Edit z rakouského lyžařského střediska Flachau pro značku Arbor!

Dan: Loňskou zimu jsme s bráchou objížděli závody Českého poháru. Ty se mi díky vítězství ve Vítkovicích a v Brně podařily celkově vyhrát. Dál jsem byl s Ondrou a kámošema natáčet streety v Sarajevu, pro mě asi highlight minulý sezóny.Pak jsme objeli dva kempy – SNOWBOARD ZEZULA Freestyle Camp a Move On Camp. Jeden lepší než druhej! Proložili to shredem ve Vítkovicích. A sezónu jsme zakončili tripem do Absolut parku, kde se nám podařilo i něco natočit.

 

Co můžeme od Welcom Editu očekávat?

Ondra: Welcom Edit pro Arbor jsme natáčeli tři dny v resortu Flachau. Bohužel jsme měli trochu smůlu, protože nám za celou dobu pobytu neotevřeli velké skoky. Ale o to víc jsme s bráchou natáčeli triky na překážkách a myslím, že rozhodně bude na co koukat.

Dan: Ve Welcom Editu převážně jibbujeme. V tu dobu, kdy jsme tam byli my, zrovna přestavovali pro-line. Ale můžete se těšit na top záběry. Měli jsme totiž skvělou techniku, hezký počasí, dobrej rap a hodně odjetých triků.

Během sezóny i při samotném natáčení jste poprvé testovali nové modely Arbor. Jak na vás zapůsobily?

Dan: Nejlíp jak mohly! Mám rád měkký prkna a model Formula, na kterém jsem minulou sezonu jezdil, je tak akorát. Suprově se na něm skáče a ještě líp se na něm jibbuje.

Ondra: Já jsem si vybral prkno Westmark a jsem z něj nadšenej! Je hodně hravý, má netradiční tvar a parádně se s ním jezdí na railech. Taky drží v zatáčkách suprově hranu a na skocích jsem s ním byl taky spoko. Jediné, na co mi trvalo si zvyknout, bylo vázání. Přezkový vázání jsem totiž neměl asi devět let. Ale postupem času se mi na tom mém Hemlocku, jezdí už taky v pohodě.

Jak Arbor vnímáte jako značku?

Ondra: Značka jak hovado! (smích) Dělají fakt bombový designy, kvalitní prkna jak do parku, tak do prašanu. Mají velký jména v teamu jako Frank April, Charles Reid nebo Emil Ulsletten. Navíc jejich poslední video bylo fakt crazy!

Dan: Arbor beru jako značku, která posouvá snowboarding dopředu. Baví mě jejich videa a celkově způsob sebeprezentace. A hrozně moc si cením, že při výrobě prken na snowboard i skate myslí na životní prostředí.

 

Je vidět, že jezdce už dobře znáte. Je někdo, kdo je vám svým stylem nejblíž a koho doporučujete sledovat?

Ondra: Mně se líbí, jak kreativně jezdí Erik Leon a Frank April. Takže doporučuju sledovat hlavně tyhle dva.

Dan: Emil Ulsletten, Mike Liddle, Erik Leon – všichni tři top rideři. Ale nejvíc ze všech mě určitě baví Frank April.

Co vás čeká tuto sezónu za aktivity?

Ondra: Rozhodně ježdění. (smích) Chtěli bysme zkusit natočit s Dušanem a klukama druhý díl Snow Greetings. Pak taky objet závody, co budou. Ale hlavně co nejvíc jezdit! Potom bych se taky moc rád zase podíval na SNOWBOARD ZEZULA Freestyle Camp.

Dan: Doufám, že streety a freeridy. Záleží hlavně na tom, jaká bude zima.

Kdybyste si mohli vybrat místo, kde strávíte zimu...

Ondra: Já bych asi trávil letos nejradši zimu v Laaxu ve Švýcarsku. Už dlouho jsem na tom místě nebyl a vždycky mě to tam hodně bavilo.

Dan: Určitě Colorado. V minulosti jsem tam už párkrát byl a vždycky to pro mě bylo nejlepší ježdění.

 

„Podle mě se snowboardingem dá živit klidně i v Africe, ale jen v případě, že jezdíš jak Mark McMorris nebo Marcus Kleveland.“
Dan Porkert

A kam se letos reálně podíváte?

Ondra: Pojedu určitě jezdit do Rakouska. V zimě by měly být závody v Polsku a na Slovensku, kde jsem ještě nebyl. Letos to musím konečně dohnat. No a plánuje se Snow Greetings 2!

Dan: Jako každý rok bych chtěl strávit pár dnů v rakouském Tyrolsku, konkrétně na Stubai a Hintertuxu. A pak bych se chtěl – podle sněhových podmínek – pohybovat po streetech v Evropské unii.

Plánujete se zúčastnit i závodů?

Ondra: Rozhodně se chystám nějaké závody objet. Pod federací FIS ale asi jenom jedny nebo dvoje.

Dan: Na letošní zimu jsem zatím žádný závody neplánoval. Chtěl bych místo nich věnovat víc času natáčení. Když ale bude příležitost, tak si určitě moc rád zazávodím.

Co konkurence u nás?

Ondra: Jo, je tu pár kluků, co se snaží a jezdí pěkně. Jinak ti, se kterýma jsme dřív jezdili, už tolik nezávodí.

A světová? Dá se ostatním vyrovnat?

Ondra: Světová konkurence je ohromná. Držet s nimi krok jde jenom tak, že budete jezdit 365 dní v roce a tam, kde je to zrovna nejlepší.

Dan: Všechno se dá, akorát občas to chce podmínky na trénování, které bohužel nejsou úplně všude.

  

Vydělá si na sebe člověk v České republice snowboardingem?

Ondra: Když jezdíte dobře, tak freestyle snowboardingem lze zajistit určité výhody. Třeba hodně cestovat. Ale uživit se tím u nás podle mě nedá.

Dan: Podle mě se snowboardingem dá živit klidně i v Africe, ale v případě, že jezdíš jak Mark McMorris nebo Marcus Kleveland. U nás nikdo tahle nejezdí. Kdo ví, třeba někdo potrénuje a nebo se ukáže nová krev.

Váš tip na předpověď letošní zimy?

Ondra: Největší zima, hodně sněhu a všichni budeme jezdit ve městě! (smích)

Dan: Dva metry prašanu každý týden!

A ještě jedna otázka: kdo z vás dvou je lepší jezdec?

Ondra: To ať řeknou ostatní. (smích) Já to nevím.

Dan: Ten, kdo zrovna není polámanej. (smích)

Porkert Bros x Welcome to Arbor Edit:

Danovo vybavení

Ondrovo vybavení

Více fotek bratří Porkertových si můžete prohlédnout v naší fotogalerii:

FOTO: Dan Baudys / Adam Lukas

Kalendář akcí

Detailní kalendář »

Přihlásit se

Nepamatuji si heslo

nebo

Registrace

Jazyk