Od skicy k botě

Novinky, Trendy

21. listopadu 2018 | 0 komentářů

Pro nadcházející sezónu se česká značka Gravity Snowboards rozhodla přepracovat kolekci snowboardových bot. Kompletně redesignovala modely Manual, Sage a Aura a k tomu přidala dva zbrusu nové. Proces vzniku kolekce snowboardových bot od prvotní skicy tužkou až po finální produkt popisuje následující článek.

Značka Gravity Snowboards nabízí snowboardistům tři různé způsoby zavazování bot. Kromě klasických tkaniček a stahování pomocí navíjení ocelového lanka Atop, si boty můžete utáhnout díky důmyslnému systému Fast Lace. Ten umožňuje stažení nártové a holenní oblasti boty zvlášť.

Prvním krokem v rozložení kolekce bot je právě rozhodnutí, který systém zavazování značka nabídne na jednotlivých modelech. Zatímco tradiční tkaničky jste mohli najít v minulých sezónách na nejvyšších modelech Manual a Sage, pro další sezóny budou tkaničky jen na nových, základních botách Void a Bliss. Střední řada (Recon a Aura) ponese jak zavazování Fast Lace, tak Atop.

Výrobní dokumentaci, která musí obsahovat veškeré informace o použitých materiálech, barvách, umístěních a typech aplikací (např. ražená loga, tkané etikety, potisky), předchází skicování siluet a střihové řešení bot. Je to vlastně nejsvobodnější fáze práce designéra, neomezuje ho nic než jeho vlastní fantazie a samozřejmě i zákonitosti fungování snowboardové obuvi.

Vybraná skica se pak v dalším kroku překreslí v počítači a začíná designová hra s výběrem barev a materiálů. V této fázi designér už tak svobodný není, ne všechny materiály jsou dostupné v široké barevné paletě, spíš naopak.

Dalším omezením v barvách pak jsou očekávání zákazníků, je třeba se trefit do vkusu co nejširšímu publiku – přeci jen se nejedná o svobodné umění, ale o tvorbu komerčního produktu. A navíc výsledný vzhled boty musí ladit s dalšími komponenty snowboardové výbavy v kolekci, tedy se snowboardy a vázáním.

Designér neřeší však jen vnější vzhled a funkčnost boty. Pohodlí ve snowboardové botě je z velké části dáno řešením vnitřní botičky a vložky. Funkcí vnitřní botičky je dokonale obemknout chodidlo, zejména kolem kotníku tak, aby se noha v botě nepohybovala, a vyplnit prostor mezi nohou a vnějším skeletem boty. Vložka pod chodidlem má pak za úkol tlumit nárazy při dopadech a chránit proti chladu. Každopádně oba tyto díly snowboardové boty nabízí prostor pro designové zpracování.

Jakmile je vytvořená výrobní dokumentace ke každému modelu v kolekci, zašle se výrobci. Ten ji pečlivě prostuduje a zpravidla následuje kolotoč připomínek a drobných změn kvůli technologickým a materiálovým omezením.

Pak přijde den, pro designéra asi nejvzrušivější a zároveň nejnervóznější v celém průběhu tvorby; dorazí balík se vzorkovou kolekcí. Každý model se srovná se zadáním a přichází čas na změny a úpravy. Ladí se barevné tóny, často se ne úplně shodují barvy materiálů s barvami potisků, etiket a ražených prvků. Někdy je třeba mírně upravit střih nebo umístění designových prvků.

Vzorkové boty se testují i přímo na svahu, především kvůli odolnosti použitých materiálů proti vlhkosti a oděru. Vzniká pak výrobní dokumentace, finální pro výrobu celé kolekce. Pokud jsou úpravy zásadnější, vyžádá si značka další vzorek pro kontrolu. Jakmile je vše odsouhlaseno a vyjasněno, dává se pokyn k výrobě.

Zákazník pak dostává do rukou produkt, o němž je výrobce přesvědčen, že je doladěný do posledních funkčních a designových detailů.

Další články z kategorie Novinky, Trendy

Kalendář akcí

Detailní kalendář »

Přihlásit se

Nepamatuji si heslo

nebo

Registrace

Jazyk