Burton AK řada a The Family Tree

Novinky

14. ledna 2019 | 0 komentářů

Snowboardy The Family Tree 2018 nejsou pro každého. Jsou stvořeny pro nadšené ridery, kteří milují jízdu v prašanu. A skvělý výkon na sjezdovce i právě v prašanu podpoří nové Burton oblečení z kolekce „AK“.

The Family Tree

Nespočet riderů přispělo ke skvělým pokrokům v navrhování prken Burton, nicméně jeden snowboardista se značce zapsal pod kůži mnohem hlouběji. Snowboardová ikona a světový šampion Craig Kelly byl ve společnosti Burton právě tím, kdo poháněl značku kupředu. V 90. letech hnal její produkty ve směru neustálých inovací a nenechal ji usnout na vavřínech. Přinášel novinky jak do výroby snowboardů, tak i bot, vázání a dokonce i oblečení. Zemřel ve svých 36 letech, když jej v Kanadě smetla lavina. Značka Burton v roce 2011 otevřela fabriku a na Craigovu památku ji pojmenovala právě po něm (Craig's Prototype Facility).

Jak tento příběh ale souvisí s The Family Tree? Projekt The Family Tree přichází s originálními freeridovými návrhy. Při výrobě snowboardových prken hrají prim inovace především v tvaru prken, využitých technologiích a udržitelnosti. Nepřeberné a ničím limitované návrhy Burton designérů, jezdců i snowboardových fanoušků berou v The Family Tree vážně a pouhou ideu mění ve skutečnost. The Family Tree následuje stopy Craiga Kellyho a jeho nespoutané a kreativní mysli. Každý si najde to své pravé freeridové prkno – ať už muži, ženy či děti.

„Neexistuje žádný návod jak navrhovat The Family Tree. Každý rok vytváříme nová prkna. Všechno spočívá v naslouchání našim team riderům, testovacím jezdcům a samozřejmě i zákazníkům. Naším cílem je posouvat snowboarding neustále dopředu.“

Scott Seward, Board Engineer

Všechna prkna The Family Tree řady zaručují, že jsou vyrobena z FSC certifikovaného dřeva. To znamená, že na výrobu každého kusu těchto snowboardů bylo použito dřevo získané v souladu se zodpovědným lesním hospodařením. Zároveň si značka také stojí za využíváním výhradně přírodních materiálů. Cílem tohoto kroku je snížit uhlíkovou stopu výrobních procesů. Burton si navíc vytváří závazek vůči životnímu prostředí a využívá kompostovatelné a recyklovatelné obaly, ve kterých snowboad dostanete.

Ve SNOWBOARD ZEZULA nabízíme z The Family Tree řady pět modelů: The Role Model, The Stun Gun, The Flight Attendant (verze freeridového splitboardu), The Trick Pilot a The Speed Date. A každé z těchto prken je ideální na trošku jiné podmínky.

Video:

The Role Model

Když je řeč o Family Tree, tak to znamená, že do myšlenky nezapomenutelného freeridu jsou zahrnuty i děti. Burton si totiž všiml, že je na kopcích čím dál více malých snowboardistů, kteří touží po kvalitním prkně a pořádném zážitku z jízdy. A když mohou rodiče sjíždět kopec, tak proč by nemohly jet po jejich boku i děti? Tento all-mountain kousek v directional camber provedení zvládne sjet cokoliv.

The Stun Gun

Tohle prkno má dvě osobnosti. Na urolbované a tvrdé sjezdovce zvládá svižnou až agresivní jízdu a řeže jednu zatáčku za druhou. Zároveň však umí také perfektně svištět hlubokým sněhem, kde se pohybuje s absolutní lehkostí. Proplouvat v prašanu umožňuje více zahnutý nose (přední část) snowboardu.

Obvyklým problémem je, že prkno, které se na tvrdém povrchu chová dokonale, nezvládá jízdu v hlubokém sněhu. Původní myšlenka The Stun Gun modelu tak byla skloubit délku a řez snowboardu, které jsou typické pro upravené sjezdovky a uzpůsobit konečný tvar prkna i pro jízdu v prašanu.

The Flight Attendant × Split

Model The Flight Attendant je odpovědí na prosby všech backcountry riderů. Ideální deska pro někoho, kdo chce ovládnout prvotřídní stopy v hlubokém sněhu. Všechny naše letité zkušenosti z konstrukce modelu Mystery jsme propojili s vizí „zvládnu cokoliv a kdekoliv“ freeridového modelu Flight Attendant. Výsledkem je extrémně lehká a elegantní deska zcela dokonalého tvaru.

The Trick Pilot

Výsledek práce Marka Sollorse a Mikeyho Rencze se jmenuje The Trick Pilot. Tihle dva skvělí backcountry rideři totiž ke svojí divoké jízdě potřebovali prkno, které by dokázalo kromě skokánků ukočírovat i otočky. Hledali proto camber schopný jízdy v hlubokém sněhu. A tak vznikl třetí model The Family Tree řady, na kterém sjedeš jakýkoliv terén jako pán. A nemusíš mít strach ani z velkých skoků, protože nose prkna je tvarován speciálně tak, aby dokázal v hlubokém sněhu nejen jet, ale současně v něm i přistávat.

The Speed Date

Sestavit ten nejlepší model snowboardu na slalom byl vysoký cíl, který si Burton stanovil u modelu The Speed Date. A na pomoc si povolali koho jiného, než skvělého slalomového ridera Terje Haakonsena. Rozhodli se změnit způsob ohýbání – namísto obvyklého ohnutí od paty po špičku je zde aplikováno ze strany na stranu. Výsledkem je extrémně pevná deska v kontaktních bodech a zároveň velmi měkká v části mezi vázáním. Tato inovace poskytuje perfektní rovnováhu a schopnost okamžité změny směru.

Krása se skrývá ve funkčnosti

Skvělý výkon na sjezdovce i v prašanu a neotřelý design – to je Burton řada freeride oblečení AK. Bundy, kalhoty, funkční prádlo, rukavice, čepice a batohy, které odolají i těm nejextrémnějším podmínkám na horách díky GORE-TEX materiálu. Ať už se brodíš po kolena v čerstvě napadaném sněhu, nebo ohrnuješ před domem příjezdovou cestu, Burton AK kolekce ti nabízí nekompromisní kombinaci maximální prodyšnosti, voděodolnosti, lehkého materiálu a skvělé hřejivosti. Nezáleží na tom, jak moc kruté jsou podmínky venku, tohle oblečení to vydrží.

Pokukuješ-li po kvalitní bundě, můžeme ti doporučit třeba Burton AK Freebird nebo AK Cyclic. Jako lehčí varianta by se ti mohla líbit prošívaná péřová bunda Burton AK BK Lite Ins, ta už je ale bez GORE-TEXu. Na něžném pohlaví vypadá bombasticky rozhodně snowboardová bunda Burton Wms Ak Embark. Doporučujeme ti ji v barevné verzi lily pads, ale pokud máš ráda spíše něco neutrálnějšího, je dostupná i v luxusní černé!

Pořádné a neporazitelné snowboardové kalhoty představují bezpochyby pánské Burton AK Cyclic či Burton AK Hover. Z dámského sortimentu nás nejvíc oslovují Wms AK Summit, ale pozor. Absolutní topovka jsou lacláčové kalhoty Wms Ak Kimmy Bib! Do nich rozhodně stojí investovat.

Pokud se chystáš strávit s partou prodloužený víkend v malebné chatičce uprostřed netknuté šumavské přírody, bude se ti hodit na všechny věci Burton Ak Incline. Vydrží i sněhovou bouři, co byste mohli potkat po cestě, takže nemusíš mít strach, svačina i všechny ponožky zůstanou suché.

Video:

Další články z kategorie Novinky

Kalendář akcí

Detailní kalendář »

Přihlásit se

Nepamatuji si heslo

nebo

Registrace

Jazyk