×
Otevírací doba o Velikonocích → Pá: 10–17 h | So: 10–18 h | Ne–Po: ZAVŘENO

Repreve. Přeměna plastových lahví na boardshortky

Novinky, Udržitelnost

5. června 2019 | 0 komentářů

Repreve. Tajemný materiál, který Volcom a Quiksilver využívá u své nové kolekce především pro vodní sporty. Pojďte se mrknout, co vlastně tahle zkratka znamená.

Jen si to představte. Je slunečný den a vy si užíváte dokonalou jízdu na surfu. Když tu se vám najednou naskytne pohled na hromadu plastového odpadu ležícího na vedlejší pláži. Taky ve vás tato myšlenka vzbuzuje nepopsatelnou kombinaci smutku a hněvu zároveň? Tak to pro vás máme dobrou zprávu. Quiksilver a Volcom našly způsob, jak z nadbytečného a nenáviděného plastu vyrobit něco smysluplného a zužitkovat jej, i když je zdánlivě nepoužitelný.

Přesně takto vznikla myšlenka vytvořit Repreve kolekci boardshortek. A boardshortky přeci miluje každý, no ne? 

Pro obě značky všechno začalo partnerstvím se společností Repreve, která se zabývá recyklováním plastových lahví a jejich přetvářením na vlákna. Ta pak mohou být použita pro tvorbu oblečení a dávají tak materiálům druhý život.

Letošní kolekce boardshortek od Volcom a Quiksilver je tak skoro celá vyrobena z recyklovaných vláken Repreve. Volcom uvádí, že na každé boardshortky z těchto vláken připadá skoro pět plastových lahví a Quiksilver uvádí, že každý rok na vytvoření jejich produktů zrecykluje 11 milionů plastových lahví.

Plavky z plastu? A to jako vážně?

Přesne tak. Quiksilver a Volcom díky spolupráci s firmou Repreve transformují plastové lahve ve funkční a velmi oblíbený produkt tzv. boardshortky. Celý proces je rozdělený na čtyři na sebe navazující části:

  1. Nejprve se plastové lahve sesbírají a zrecyklují.
  2. Pak se nasekají na jemno, z čehož vzniknou takzvané vločky.
  3. Ty se rozemelou, roztopí a přemění na Repreve granule.
  4. Následně se granule opět roztopí a protláčejí se do recyklovaného vlákna Repreve. Takto upravené vlákno je základem pro eco-friendly tkaninu, ze které se pak šijí vaše oblíbené boardshortky.

Jak se vlákno Repreve vyrábí, můžete zhlédnout na vlastní oči v tomto videu:

Jednoduché a účinné, nemyslíte? Snadnost tohoto procesu spočívá především v tom, že většina plastových lahví je vyrobená z PET (polyethylen tereftalát). PET je taktéž součástí polyesteru, který se běžně nachází v boardshortkách či jiných textilních výrobcích, takže už se ví, jak s ním pracovat. Zároveň se však jedná o proces velmi komplexní. Dostat z plastové flašky boardshortky je poměrně pracnou a vynalézavou záležitostí. Určitě nám dáte za pravdu, že toto úsilí stojí za to. Pro lepší zítřek a budoucnost oceánů bez plavajících ostrovů z plastu – a to i díky boardshortkám nové generace.

    Quiksilver Highline New Wave 20

    Quiksilver Highline New Wave 20

    1 550 Kč

    Ochrana prostředí, bez kterého bychom si sporty, které máme v krvi, nemohli užívat, se stala důležitou součástí našich životů a podle posledních trendů to začínají vnímat už značky, které u zrodu těchto sportů stály.

    Léto je tady, tak se oblékněte třeba do boardshortek z lahví a vyražte k vodě!

    Další články z kategorie Novinky, Udržitelnost

    Kalendář akcí

    Detailní kalendář »

    Přihlásit se

    Nepamatuji si heslo

    nebo

    Registrace

    Jazyk