„That’s Horsefeathers!” 1989 - 2019

5. prosince 2019 | 0 komentářů

Česká značka Horsefeathers patří v našem portfoliu k nejstarším. Měli jsme možnost zblízka sledovat, jak se z plzeňské značky postupně stává jednička mezi českými brandy vyrábějícími snowboardový outerwear. Pojďme si stručně projít její historii a klíčové milníky!


Horsefeathers dokázal své smělé ambice přenést i na evropský trh a zařadit se po boku velkých světových snowboardových značek. Vděčí za to dokonalé souhře kreativity, cílevědomosti, organizačním schopnostem a odvahy stanovovat si vysoké cíle. Letos slaví třicáté výročí od svého vzniku. Dnešní podobu snowboardingu lze jen stěží srovnat s tou před třiceti lety, kdy byl celý tenhle sport ještě v plenkách. Nejen, že neexistovaly žádné sociální sítě a free wifi. Ale co hůř, nikde nebyly ani žádné snowparky! Snowboarding představoval v roce 1989 něco nového a pro mnoho lidí i možná trochu zvláštního. Navzdory tomu byl však nesmírně atraktivní. Měl v sobě totiž jiskru, která k sobě lákala mnoho lidí. Jízda na prkně totiž reprezentovala vzdor vůči všudypřítomnému mainstreamu.

Právě v této době začaly vznikat i zárodky firmy Horsefeathers. Kde? Nikoliv v Evropě, ale o pár tisíc kilometrů dál na severoamerickém kontinentu. Přesněji na jihozápadě Kanady v Britské Kolumbii. Zde totiž Hanušjeden ze zakladatelů značky – trávil ještě jako středoškolák každou volnou chvíli s partou kámošů na snowboardu a trénoval různé triky. Kromě zdatnosti na prkně pochytil i stěžejní větu, kterou často používala babička jednoho z kamarádů: „That's horsefeathers!”.
V překladu do češtiny to znamená, že je něco prostě totální blbost. Slovo „horsefeathers” se pro tuhle crew snowboarďáků stalo společným fórkem během nespočtu hodin sjíždění kopců v Rock Creek a okolí. Ze srandy si dokonce vytvořili i společné Horsefeathers logo, které mělo být jejich charakteristickým znakem.

Po ukončení studií v roce 1992 se Hanuš vydal na trip do Evropy, kde potkal Pavla Kubíčka. Kluci si hodně kápli do noty a rozhodli se založit si brand. Spojení snowboardingu jakožto aktivity, která naprosto vybočuje z řad tradičních sportů a pojmu „horsefeathers” jako nonsensu k sobě dokonale pasovalo. Název Horsefeathers tak byl zcela jednoznačnou volbou. První kolekce značky přišla na svět v roce 1993 a její součástí bylo na 50 triček a 200 samolepek.

A pak? Pak už všechno nabralo to správné tempo. První oficiální tým, první týmové video, tolik proslulá akce Horsefeathers City Jib v Plzni a do toho nové a nové kolekce, které byly funkčnější díky novým materiálům. Od roku 2015 se pak Horsefeathers pyšní skvělým a globálním snowboardovým týmem. Hodně štěstí do dalších let, kluci!

Kompletní nabídku produktů Horsefeathers najdete zde »

Kalendář akcí

Detailní kalendář »

Přihlásit se

Nepamatuji si heslo

nebo

Registrace

Jazyk