×
Otevírací doba o Velikonocích → Pá: 10–17 h | So: 10–18 h | Ne–Po: ZAVŘENO

Ikonický vzor Vans Checkerboard

18. května 2021 | 0 komentářů

Příběh šachovnicového vzoru, tak příznačného pro značku Vans, začíná asi deset let poté, co byl představen styl Vans #48 - nyní známý jako Slip-On

Steve Van Doren, syn zakladetele Paula, si všiml, že dospívající skateboardisti si zdobí mezipodešev svých bot, aby vytvořili šachovnicový efekt. Van Doren se rozhodl tuto myšlenku dále rozvíjet vytištěním vzoru na plátěný svršek Slip-Onů. Právě tak se zrodil slavný šachovnicový vzor - "checkerboard".

Přibližně ve stejné době došlo ve Velké Británii také ke vzestupu druhé vlny "dvoubarevného" hudebního stylu "ska". Související hnutí se snažilo překonat rasové napětí v politicky nestálé éře a skupiny, které jej prosazovaly, jako např. The Specials, používaly šachovnicový vzor jako symbol rasové jednoty. Šachovnicový vzor Vans Slip-On se brzy stal oblíbeným mezi fanoušky subkultury.

Mezitím se v zámoří značka Vans stala především na kalifornské skateboardové scéně doslova všudypřítomnou. Jen o několik let dříve si skateboardisti oblíbili model Old Skool s koženou špičkou a polstrovanou patou. Díky spolupráci s legendárním skateboardistou Stacy Peraltou a uvedení sloganu „Off the Wall“ se značka Vans stala žádanou jak pro skateboardisty, tak pro spotřebitele s jedinečným smyslem pro styl.

Přes rychle rostoucí popularitu značky nastal skutečný bod obratu směrem k masovému povědomí o značce v momentě, když zástupce společnosti Universal Pictures požádal o spolupráci v připravovaném filmu Zlaté časy na Ridgemont High (v originále Fast Times at Ridgemont High). Šlo o první významný film pro teenagery z 80. let.

Říká se, že hvězda filmu, herec Sean Penn, sám vybral šachovnicový styl a jeho postava Jeff Spicoli ("Spicoli" je dodnes oblíbený model slunečních brýlí) je na plátně obutá v jeho oblíbených černobílých sliponech. Ve skutečnosti byly boty tak významnou součástí filmu, že skončily na obálce soundtracku.

 

Po uvedení filmu do kin prodej bot Vans prudce vzrostl a značka se doslova přes noc stala všeobecně známou a žádanou.

Dnes lze typický šachovnicový potisk Vans spatřit nejen na skateboardistech v rampě, ale i na celebritách na červeném koberci a všude mezi těmito dvěma světy. Spolupráce s předními designéry, umělci a značkami, jako jsou Marc Jacobs, Marvel nebo Disney dále upevnily výjimečné postavení značky v módním i kulturním světě.

Koukněte na výběr z kolekce Vans Checkerboard

    Vans Skate Slip-On

    Vans Skate Slip-On

    1 891 Kč 1 990 Kč

      Vans La Costa Slide-On

      Vans La Costa Slide-On

      846 Kč 890 Kč

        Vans Old Skool

        Vans Old Skool

        2 081 Kč 2 190 Kč

          Vans Ward Cross Body

          Vans Ward Cross Body

          1 036 Kč 1 090 Kč

           

          Více o historii značky Vans najdete v tomto videu:

           

          Kalendář akcí

          Detailní kalendář »

          Přihlásit se

          Nepamatuji si heslo

          nebo

          Registrace

          Jazyk