Dear Rider: The Jake Burton Story

Novinky

25. ledna 2022 | 0 komentářů

Dear Rider, úžasný snowboardový dokument filmové společnosti Universal produkovaný společností Red Bull Media House, je oslavou života a vize Jakea Burtona Carpentera (1954–2019), průkopníka, který ze snowboardingu udělal globální a kulturní fenomén.

Inspirován "Snurferem", dřevěným prknem ve stylu surfu, Jake vytvořil svůj první snowboard v roce 1977 jako levnou alternativu k lyžování. Od té doby vyvíjel stále všestrannější desky, lobboval v lyžařských střediscích, aby povolila snowboarding, sponzoroval nejlepší světové sportovce, čelil stále větší a silnější konkukrenci a tlaku médií, která snowboarding nazývala "nejhorším novým sportem". Koncem 90. let Jakeova vize katapultovala punkovou kulturu snowboardingu do hlavního proudu – a nakonec i na světovou scénu olympijských her. 

Přestože se Jakeovi a značce Burtonovi v novém století nebývale dařilo, musel zároveň bojovat se dvěma velmi vážnými zdravotními problémy: Miller Fisherovým syndromem, vzácnou nervovou poruchou, a také rakovinou, která si nakonec v roce 2019 vyžádala jeho život.

Film Dear Rider, který vrcholí v roce 2020 na Burton US Open Snowboarding Championships, první Burtonovou akcí po Jakeově smrti, je názornou ukázkou toho, jak sny jednoho člověka spojené s houževnatostí a tvrdostí mohou doslova změnit svět.

 

Další články z kategorie Novinky

Kalendář akcí

Detailní kalendář »

Přihlásit se

Nepamatuji si heslo

nebo

Registrace

Jazyk