ORTOVOX: Zodpovědný skitouring

Novinky, Udržitelnost

31. října 2022 | 0 komentářů

K bezpečnému pohybu v horách potřebuješ znalosti, schopnosti a správné vybavení. A ještě něco navíc: Je třeba rozumět prostředí. Když jsi v horách, máš odpovědnost – za sebe, za ostatní, za přírodu. Jak se k tomu staví ORTOVOX?

ORTOVOX: Zodpovědný skitouring

Zodpovědný skitouring: Celá zimní kolekce ORTOVOX je teď klimaticky neutrální – je to milník, ale zároveň jen malý krok na dlouhé cestě. Cílem společnosti ORTOVOX není kompenzace oxidu uhličitého, ale výrazné snížení uhlíkové stopy!

Zaměření společnosti ORTOVOX se ale v žádném případě neomezuje pouze na klimatickou neutralitu. Komunita, respekt, dobré životní podmínky zvířat a ochrana přírody byly pro společnost ORTOVOX vždy důležité. Značka například opět získala status Leader od Fair Wear Foundation, který vyzdvihuje snahu společnosti zaručit spravedlivou výrobu. Dobré životní podmínky zvířat zaručuje také vlastní standard značky pro vlnu ORTOVOX WOOL PROMISE, který jde nad rámec požadavků standardní certifikace RWS na trhu.

ORTOVOX WOOL PROMISE

ProtACT LAB

Nový přírůstek mezi multimediální výukové a školicí platformy ORTOVOX. V zimní sezóně 2022/23 je do programu ProtACT LAB přidána nová kapitola o „zodpovědném lyžování ve volném terénu“. Cílem této nové kapitoly je ukázat lyžařům, jak mohou provozovat horské sporty co nejšetrněji ke zvířatům a přírodě. Díky 10 tipům DAV (Deutscher Alpenverein) pro skialpinismus šetrný k přírodě se čtenáři dozvědí, jak být při pobytu na horách obzvláště ohleduplní ke zvířatům a přírodě. Správce parku ve videu popisuje největší problémy a jejich důsledky. Na závěr si v kvízu o stopách ohrožených druhů zvířat vyzkoušíš nově nabyté znalosti. Podívej se na tuhle kapitolu ProtACT LAB.

ProtACT LAB byl spuštěn na jaře 2022 s cílem inspirovat komunitu horských sportů k sociálně a ekologicky odpovědnějšímu přístupu k horám a srozumitelnou a zábavnou formou vysvětlit, jak toho mohou dosáhnout. Je plný tipů a aplikací, nabízí multimediální odborné znalosti a např. ve videích Repair & Care vysvětluje, jak co nejdéle využívat své výrobky.

FWF – Fair Wear Foundation

Fair Wear Foundation je nezisková organizace, která spolupracuje s výrobci, továrnami, odbory a vládami na zlepšení pracovních podmínek v textilním průmyslu. Členové se zavazují dodržovat Kodex pracovních postupů Fair Wear. Organizace Fair Wear provádí pravidelné audity dodržování pravidel. Kodex pracovních postupů zahrnuje standardy, jako jsou právně závazné pracovní smlouvy, vyplácení mzdy pokrývající životní náklady a přiměřená pracovní doba.

ORTOVOX: Zodpovědný skitouring

Bluesign

Systém bluesign je jedním z klíčových a nejpřísnějších řešení v textilním průmyslu pro ekologicky šetrnou výrobu chemických látek, materiálů a konečných výrobků. Zaměřuje se na používání kvalitních a bezpečných chemických látek pro čistou výrobu, která účinně využívá zdroje v celém výrobním procesu, podporuje bezpečné pracovní podmínky a zajišťuje, aby výrobky nepředstavovaly riziko pro zdraví spotřebitelů.

Grüner Knopf

"Grüner Knopf" je vládní značka pro udržitelně vyráběný textil. Vyžaduje dodržování závazných norem na ochranu lidí a životního prostředí v procesu výroby textilu. Musí být splněno celkem 46 přísných sociálních a environmentálních kritérií, která pokrývají široké spektrum od odpadních vod až po nucené práce. Čím je "Grüner Knopf" výjimečný? Auditovány jsou nejen výrobky, ale i celá společnost. Kritéria a podmínky pro "Grüner Knopf" stanovuje německá vláda. Dodržování stanovených kritérií kontrolují nezávislí auditoři.

RDS – Responsible Down Standard

Výrobky certifikované podle standardu Responsible Down Standard (RDS) obsahují prachové peří nebo peří z farem certifikovaných podle požadavků na dobré životní podmínky zvířat.

RWS – Responsible Wool Standard

Výrobky certifikované podle standardu Responsible Wool Standard (RWS) obsahují vlnu z farem (nezávisle) certifikovaných podle požadavků na dobré životní podmínky zvířat a hospodaření s půdou.

SWISSWOOL

Od roku 2011 ORTOVOX používá jako zateplovací materiál SWISSWOOL – vlněná vlákna ze Švýcarska. Udržitelná vlna regionálního původu skvěle hřeje i za mokra, snadno se udržuje a nabízí dokonalé mikroklima.

PFC FREE

PFC FREE

Výrobky bez PFC neobsahují žádné per- nebo polyfluorované chemické látky (PFC), které by byly škodlivé pro životní prostředí. Aby ORTOVOX zajistil, že v jeho výrobcích nebudou použity žádné škodlivé látky, vyžaduje od svých partnerů a dodavatelů, aby se řídili „Příručkou pro nakládání s chemickými látkami a dodržování předpisů“. Svým dodavatelům také poskytuje komplexní informace o otázkách, jako je správné hospodaření, nakládání s odpadními vodami atd. Kromě toho pracuje na postupném vyřazování výrobků s PFC s cílem prodávat do roku 2024 pouze výrobky bez PFC.

MADE IN EU

MADE IN EU

Výrobky označené nápisem "Made in EU" jsou vyrobeny v Evropě. Tím se podporuje regionální odbornost a zamezuje se dlouhým dopravním cestám.

LANGLEBIGKEIT – Trvanlivost

Trvanlivost a opravitelnost mají významný vliv na udržitelnost výrobku, a proto jsou pro ORTOVOX obzvláště důležité. Strategie Second Life se zaměřuje na co nejlepší používání a péči o výrobky ORTOVOX, další optimalizaci opravitelnosti a vývoj řešení, která usnadní a zjednoduší recyklaci použitých výrobků.

KLIMANEUTRRAL (KLIMATICKY NEUTRÁLNÍ)

CLIMATE NEUTRAL

Klimaticky neutrální výrobky jsou vyráběny způsobem co nejšetrnějším k životnímu prostředí. Veškeré nevyhnutelné emise CO2 byly kompenzovány.

MERINO INSIDE

Udržitelná vlna MERINO WOOL, kterou ORTOVOX používá, pochází z kontrolovaných, etických chovů ovcí. Je příjemně měkká, snadno se udržuje a díky svým vlastnostem regulujícím vlhkost a teplotu poskytuje optimální tělesné klima.

ProtACT LAB byl spuštěn na jaře 2022, aby inspiroval komunitu horských sportovců k sociálně a ekologicky odpovědnějšímu přístupu k horám a - srozumitelnou a zábavnou formou - vysvětlil, jak toho mohou dosáhnout. Je plný tipů a aplikací, nabízí multimediální odborné znalosti a např. ve videích Repair & Care vysvětluje, jak co nejdéle využívat své výrobky.

ORTOVOX: Zodpovědný skitouring

 

Top produkty ze skitouring kolekce

THERMOVENT

Technická vrstva MERINO THERMOVENT je základní vrstva ORTOVOX vyrobená z jemné tasmánské merino vlny. Využívá techniku plochého pletení, která umožňuje různé struktury úpletu přesně přizpůsobit jednotlivým částem těla. Struktura materiálu hřeje a větrá přesně na těch správných místech, nemá žádné švy a nevytváří žádný textilní odpad.

3L bunda a kalhoty ORTLER

Merino vlna se stará o pohodlí i v případě bund a kalhot 3L ORTLER JACKET a PANTS. Tyto puristické alpské produkty byly kompletně přepracovány a ještě více optimalizovány pro náročné skialpinisty. Tyto lehké kousky se dají sbalit do malých rozměrů a nabízejí ochranu před nepřízní počasí díky nejúčinnější membráně použité v kolekci ORTOVOX: Dermizax® NX od společnosti Toray. Oblečení navíc neobsahuje PFC, je klimaticky neutrální a boduje vysokou elasticitou.

Bunda a kalhoty COL BECCHEI, bunda SWISSWOOL COL BECCHEI HYBRID

COL BECCHEI JACKET and PANTS: Toto softshellové oblečení pro náročné skialpinisty kombinuje měkká merino vlákna na vnitřní straně s ochranným polyamidem na straně vnější a využívá inteligentní membránu C_CHANGE, která otevírá svou polymerovou strukturu, když se tělo zahřeje, a uzavírá ji, když se ochladí. Řadu uzavírá bunda SWISSWOOL COL BECCHEI HYBRID JACKET, lehká, zateplená a velmi pohodlná bunda, která obsahuje hřejivou vlnu ze švýcarských horských ovcí. Vysoce elastický materiál TEC STRETCH na vnější straně poskytuje ochranu proti větru a vodě a merino na vnitřní straně zajišťuje pohodlí bundy. A bunda se celá vyrábí v Evropě.

Celá nabídka ORTOVOX

Další články z kategorie Novinky, Udržitelnost

Kalendář akcí

Detailní kalendář »

Přihlásit se

Nepamatuji si heslo

nebo

Registrace

Jazyk