Rozhovor s Vojenem Smíškem z Horsefeathers

Trendy

20. listopadu 2015 | 0 komentářů

Vojen Smíšek je už mnoho let součástí firmy Horsefeathers, kde přešel od prodeje k marketingu a dlouhodobě se stará o snowboardový team této značky. A ten poslední dobou dost roste. Dělá toho ale mnohem víc!

Ahoj Vojene, kdyby jsi se měl popsat v 5 slovech, jaká by to byla?

Snowboarding / Cestování / Fotografie / Pivo / Lipno

Jedna zákeřná hned na žačátek. Pivo nebo snowboarding?

Pivo a snowboarding!

Pojďme prvně ke snowboardingu. Děláš u Horsefeathers snowboardového team managera. Jak ses k tomu dostal a co tě na tom nejvíc láká?

K HF jsem se dostal přes účast na snowboardových kempech ve francouzském L2A s tehdejším hvězdným týmem Honza Zajíc, Roman Dlauhý, Riči Skandera atd. Ve stejném roce, co jsem se přestěhoval na vejšku do Plzně, jsem byl Ričimu pomáhat s Jib Masters v Černém Dole, kde jsem se seznámil s jedním z majitelů Horsefeathers Hanušem Salzem. Slovo dalo slovo a za pár týdnů už jsem makal ve skladu. Následovaly „lepší“ brigády při produkci velkých akcí, jako byly všechny ročníky plzeňského City Jib a HF Pleasure Jam na Dachsteinu. Asi jsem se tehdy osvědčil, protože v roce 2009 přišla nabídka nastoupit na full time jako junior sales manager pro český trh a dělat pravou ruku Michalovi Čejkovi. Dodělával jsem tehdy jen pár předmětů ve škole, tak jsem na tuhle výzvu kejvnul. V roce 2012 jsem navíc vyfasoval snowboard team, což mi otevřelo nové obzory a přineslo spoustu zážitků.

Jaké je aktuální složení Horsefeathers mezinárodního a českého týmu? A co tě na každém z jezdců nejvíce baví?

Celý snowboardový team prodělal za poslední dobu hodně změn. Přišlo mnoho nových jmen a celá parta je dost našláplá. V českém resp. československém teamu jsou jak shredeři, tak kluci co lítaj kikry. Ve slovenské sekci dominují Zolo Strcuľa a Julo Petrík, dvě railové mašiny. Baví mě na nich, jak do toho šlapou. Prostě Trebadrec! Českou partu letos doplnila dvojka Honza Lohynský a Mára Ježek, kteří se rádi prolítnou na kikrech. Nejmladší člen party je samozřejmě Láďa Hrstka. Ládís je lokál z mýho home resortu na Lipně a do týmu jsem ho přived ještě před tim, než jsem se stal jeho manažerem. Potkali jsme se tehdy na kopci, a když jsem viděl jeho board control, v tom věku, nebylo pochyb. V mezinárodním týmu působí již několik let rakouská dvojka Michi Schatz a Steve Grumser. Jsou to zástupci klasický innsbrucký streetový školy, členové Sane! crew. Koukněte se třeba na Michiho poslední videopart a budete mít jasno. Pak je tu Tyler Chorlton, týpek, kterej jako první odjel triple frontflip v backcountry. V současnosti žije v Andoře, kde jezdí svahy za svým barákem a má neskutečný skills, co se týče pohybu ve volným terénu. V květnu jsme přivítali do týmu Eikiho Helgasona. Co na to říct? Snad jen BOMBA! Pokud nevíte, podívejte se na Mäster Bäy Täble a předchozí videa. Nejčerstvější posilou jsou Måns Hedberg a Antti Jussila, severský zabijáci. Måns metá triply jak na běžícím pásu a Antti brousí streetový raily a natáčí s Eeero Ettalou. O těchhle dvou ještě uslyšíme!

Co máš na snowboardingu úplně nejraději?

Svobodu, ten pocit, kdy cítíš prkno pod nohama a hlavně pohodu s kámošema. To je na tom to nejdůležitější!

Stále jezdíš dost aktivně, jaké triky by si ještě chtěl zařadit do svého repertoáru?

Nejsem žádnej atlet a jezdim dost na pohodu. Baví mě poctivej oldschool, takže bych chtěl konečně vypilovat stylovej tweeked do perfektu, a až se fakt hecnu, tak backflip ;)

Dalším tvým velkým koníčkem je pivo, samozřejmě to Plzeňské, zkus nám říct něco, co o něm určitě nevíme.

Tak jedna klasická, co říkám všem zahraničním návštěvám u šesté Plzničky. „Z tohohle piva ještě nikdy nikoho nebolela hlava, maximálně se mu pletly nohy!“ Při kvasném procesu Plzničky totiž vedle etanolu nedochází k tvorbě aromatických alkoholů, které způsobují bolehlav. Pojďte se mnou na deset „hladinek“ a pak si to stejné vyzkoušejte s Budvarem ;)

Je Plzeň jediné pivo co uznáváš nebo máš i jiné favority?

Spousta Čechů uznává jen český typ piva a nad zbytkem ohrnuje nos. Plznička je samozřejmě moje srdcovka, ale zároveň jsem otevřený ochutnávání různých světových alternativ. Za roky ježdění do Alp jsem si zamiloval „vajcon“ (weissbier) a každej, kdo se mnou byl v Rakousku, ví, že tohle pivo si neodpustim. Jinak mě baví různý druhy Ale, které se už objevujou i v repertoáru českých minipivovarů. Vaří ho i plzeňský Purkmistr, který pro nás připravuje Horsefeathers pivo.

Kdyby si měl nám brňákům poradit, kam vyrazit v Brně na pivo, kam by to bylo? A v Plzni?

Nedávno v Brně otevřeli Lokál U Caipla. Pokud chcete Plzeň v top kondici, tak jděte tam! V Plzni jsou pro mě dvě zásadní pivnice. Restaurant U Mansfelda, kam bereme naše zahraniční návštěvy (ano, byl tam i Eiki Helgason) a Lokál Pod Divadlem. Obojí s fantasticky ošetřenou Plzní. Na zdraví! 

Ať už jdeš na pivo nebo vyrážíš na hory, jaký je tvůj oblíbený produkt z aktuální Horsefeathers kolekce?

Rozhodně bunda Tarot. Letos mě s ní potkáte na svazích, ale vzhledem ke svému parka střihu je to parádní stylovka, se kterou můžete vyrazit i na pivo.

Díky za čas a užij parádně zimu a vidíme se na svahu nebo na baru ;)

Díky za rozhovor a těšim se na shledání na kopci a pak u piva :)

Vojen doporučuje:

Další články z kategorie Trendy

Kalendář akcí

Detailní kalendář »

Přihlásit se

Nepamatuji si heslo

nebo

Registrace

Jazyk