Jak vybrat skialpové lyže

Poradna - lyže

4. ledna 2023 | 0 komentářů

Láká tě skialpinismus? Jestli s tímhle úžasným sportem chceš začít, hodí se vědět, podle čeho volit základní položku do výbavy – skialpinistické lyže. Pomůžeme ti vybrat ty nejlepší!

Jak vybrat skialpové lyže

Aby ti lyže dobře sloužily, je potřeba ujasnit si, jak je budeš používat. Toužíš hlavně šlapat a jsi muší váha, nebo spíš patříš k zapáleným freeriderům, co se jen potřebujou nějak dostat nahoru? Jezdíš agresivně i v nejdrsnějším terénu, nebo se radši vozíš? Tohle všechno si musíš předem rozmyslet. Pojďme si to rozdělit a názorně ukázat na modelové řadě Black Crows Freebird.

 

Kategorie skialpinismu

Speedtouring

Jestli jsi hardcore sportovec, co běhá, jezdí na kole, je duší závodník a miluje výstupy, tohle bude tvoje pojetí skialpinismu. Na speedtouring se používají ty nejlehčí, nejužší a často i nejkratší lyže, se kterýma budeš nahoře raz dva. Díky nejnovějším technologiím a moderním konstrukcím už ani sjezd rozhodně nebude žádná hrůza, ale třeba v prašanu to bude chtít trochu zapření a pořádnej skill. Speedtouring je výkonnostní trénink, při kterým se pořádně zapotíš.

Šířka lyží: do 85 mm

Délka lyží: kratší než výška postavy (150-170 cm)

    Black Crows Mentis Freebird

    Black Crows Mentis Freebird

    15 813 Kč 22 590 Kč

    Skitouring

    Skialpinista, co má rád šlapačku i sjezd, volí všestranné a vyvážené lyže, většinou pod vázáním široké mezi 85 a 95 mm. Hravě zvládnou stoupání bez zbytečné váhy navíc, ale zároveň mají i výborný sjezdový potenciál a dostatečný vztlak pro plutí prašanem. S tímhle náčiním budeš v pohodě objevovat nedotčenou horskou přírodu a užívat si túru od začátku do konce.

    Šířka lyží: 85–95 mm

    Délka lyží: o 5-10 cm kratší, případně shodné s výškou postavy

      Black Crows Orb Freebird

      Black Crows Orb Freebird

      13 649 Kč 19 499 Kč

        Black Crows Camox Freebird

        Black Crows Camox Freebird

        14 699 Kč 20 999 Kč

        Freetouring

        Těm, kdo preferují maximální zážitek ze sjezdu, je určená poslední kategorie Freetouring. Vyšlápneš kopec a máš nekompromisní freeride! Spadají sem široké lyže, často i přes 100 mm, většinou se volí i delší, takže s nima budeš plavat prašanem jako parník na hladině. Výměnou za nějakej ten gram navíc získáš epický sjezdy a jízdní vlastnosti blížící se all-mountain lyžím.

        Šířka lyží: od 95 mm

        Délka lyží: shodná, nebo až o 8 cm delší než výška postavy

          Black Crows Corvus Freebird

          Black Crows Corvus Freebird

          16 793 Kč 23 990 Kč

          Vidíš se v některé z těchto kategorií? Pak máš za sebou první krok ve správné volbě skialpinistické výbavy. Teď už se máš od čeho odpíchnout nejen při výběru lyží, ale i vázání, bot a další nezbytné výbavy, které rozhodně není málo.

           

          Vázání na skialpy

          Na lehké lyže lehké skialpové vázání, naopak na freetouring potřebuješ bytelnější bezpečný vázko s brzdama. To je hodně zjednodušené pravidlo, protože ve skutečnosti je volba vázka na skialpy docela složitá záležitost.

          Začneme opět speedtouringem, čili disciplínou, kde hodně záleží na hmotnosti. Jestli se hlásíš do téhle skupiny, určitě budeš volit lehké pinové/tech vázání. Ty nejextrémnější závodní kousky váží jen pár desítek gramů, pokud ale očekáváš bezpečnostní funkce nebo brzdy – a to doporučujeme pro všechny kromě hardcore střelců, je už třeba sáhnout po trochu těžším a sofistikovanějším modelu.

          Výbornou kombinaci výkonnosti, bezpečí a přijatelné váhy ti nabídne hybridní vázání. Ve stoupacím módu používá piny, ale při sjezdu funguje podobně jako klasické all-mountain vázání včetně bezpečnostních funkcí. Skvělá volba pro skitourera, co chce v pohodě šlapat a sjíždět naplno. 

          Poslední možností ideální pro freetouring je rámové vázání. Když to trochu zjednodušíme, je to vlastně plnohodnotné alpine vázko připevněné na desce, která má odemykací patu. Je kompatibilní se sjezdovými botami, tím pádem se hodí pro freeridery i sjezdové lyžaře, co si vyrazí na tůru jen občas.

            Armada N Tracer Tour

            Armada N Tracer Tour

            9 832 Kč 12 290 Kč

              G3 Zed 12

              G3 Zed 12

              10 072 Kč 12 590 Kč

                Fritschi Xenic 10

                Fritschi Xenic 10

                9 774 Kč 11 499 Kč

                  Fritschi Vipec Evo 12

                  Fritschi Vipec Evo 12

                  11 899 Kč 13 999 Kč

                    Armada N Shift MNC 13

                    Armada N Shift MNC 13

                    11 032 Kč 13 790 Kč

                      Tyrolia Ambition 10 MN W/O Brake C

                      Tyrolia Ambition 10 MN W/O Brake C

                      6 199 Kč

                       

                      Skialpinistické boty

                      I volba skialpových bot je pořádná alchymie. Stejně jako ostatní výbava musí odpovídat tvým požadavkům na poměr výstupu a sjezdu. Vybrat boty v souladu s vázáním a lyžemi je absolutní nutnost, protože jinak hrozní, že si nejen zkazíš zážitky ze skialpinismu, ale můžeš dokonce narazit na problémy s kompatibilitou.

                      Boty pro speedtouring a skitouring ti musí poskytnout dostatek pohodlí pro výšlap, přitom být co nejlehčí a ještě k tomu dostatečně tuhé pro jistý sjezd. Proti sjezdovým botám mívají lehčí konstrukci a často i méně přezek, které jsou v některých modelech zcela nahrazeny utahováním BOA nebo jiným systémem. Když budeš chtít hodně honit gramy, můžeš sáhnout i po ultralehkých lyžácích, které ve své konstrukci využívají karbon a mívají otevřenější skelet.

                      V každém připadě je důležité i snadné přepínání chůze a sjezdového režimu a podrážka musí mít přilnavý gumový povrch – často se používá legendární Vibram. Samozřejmě, pokud nemáš rámové vázání, nesmí chybět techové inzerty ve špičce. Při výběru nezapomeň dát pozor taky na dostatečný rozsah pohyblivosti komínu (optimálně alespoň 60°) a správný flex index s ohledem na tvou hmotnost a způsob jízdy.

                      Jestli holduješ freetouringu, pak se dívej po bytelnějších freeride botách, které se konstrukčně víc blíží sjezdovým. U těch je potřeba tužší flexe a naopak stačí menší rozsah pohybu.

                      Základem je samozřejmě vždy boty důkladně vyzkoušet, ověřit kompatibilitu s vázáním a pokud to umožňují, nechat si je tepelně vytvarovat – vypéct.

                        SCARPA F1 3.0

                        SCARPA F1 3.0

                        6 236 Kč 15 590 Kč

                          Tecnica Wms Zero G Tour

                          Tecnica Wms Zero G Tour

                          7 125 Kč 14 249 Kč

                            Tecnica Cochise 130 Dyn Gw

                            Tecnica Cochise 130 Dyn Gw

                            16 799 Kč

                             

                            Další výbava na skialpinismus

                            Než se vydáš na výšlap, bude to ještě chtít stoupací pásy, hůlky, mačky a samozřejmě vysoce technické oblečení.

                            Omrkni veškerou skialpinistickou výbavu.

                            Další články z kategorie Poradna - lyže

                            Kalendář akcí

                            Detailní kalendář »

                            Přihlásit se

                            Nepamatuji si heslo

                            nebo

                            Registrace

                            Jazyk