×
Otevírací doba o Velikonocích → Pá: 10–17 h | So: 10–18 h | Ne–Po: ZAVŘENO

Co je to splitboarding

Poradna - splitboard

5. ledna 2019 | 0 komentářů

Splitboarding se v poslední době těší velké oblibě a tak jsme si pro vás nachystali článek o tom, co tento sport vlastně obnáší, jak vznikl a co všechno je potřeba pořídit, když se rozhodnete vyrazit do terénu!

Splitboard = svoboda 

Při splitboardingu skoro žádný terén není nedostupný. Je to svoboda pohybu. Pokud zrovna nešlapete, je možné splitboard používat jako standardní freeridové prkno. Ale pozor - hrozí nebezpečí, že tomuto sportu naprosto propadnete!

Jak to všechno začalo

Splitboarding se zrodil někdy počátkem 90. let v USA. Snowboardista Cowboy vyrážel na freeride do volného terénu a používal kombinaci sněžnic a snowboardu, což nebylo zrovna ideální. Rozpůlil tedy v garáži s kámošem snowboard i vázání, sestrojili primitivní uchycení obou polovin prkna a vznikl první splitboard. Cowboy začal spolupracovat se značkou Voile a výsledkem dlouhého vývoje byl splitboard, jak ho v podstatě známe dnes. Jako další přišel se splitboardem Burton. Opravdu velký rozvoj splitboardingu přichází v roce 2010 s filmem Deeper, který představil světově známý freeride snowboardista Jeremy Jones. Film mezi snowboardisty vzbudil obrovský zájem o tento sport a mnoho snowboardových firem na to přirozeně zareagovalo a zařadilo splitboardy do své nabídky.

Trailer k filmu Deeper

Co všechno budete potřebovat?

Vše najdete zde v druhém díle našeho speciálu o splitboardingu!

Splitboardy

Jedná se tedy o speciální snowboard, který pro stoupání do kopce lze rozdělit na dvě lyže podobné skialpinistickým. Před jízdou dolů lze lyže znovu sepnout dohromady a natočit vázání do polohy pro jízdu. Možnost rozložení splitboardu na dvě půlky a následné spojení v prkno umožňuje speciální spojovací systém, tzv. „split kit“. V současnosti existují dva – od firmy Voilé a Karakoram.

Vázání

Tato speciální vázání jsou kompatibilní se split kitem a baseplate (spodní část vázání) je zde speciálně upraven pro toto použití. Dalším faktorem je co nejnižší hmotnost, což se ocení především při výstupu. Je možné použít i klasické snowboardové vázání s tím, že použijete speciální interface, což mnoho jezdců používá zejména z finančních důvodů, ale má to mnoho nevýhod - např. nedokonalý přenos síly z vázání na prkno, vysoká hmotnost a možnost povolování šroubů spojujících desku a vázání.

Boty na splitboard

Pro splitboarding jsou nejvhodnější tzv. měkké snowboardové boty určené na freeriding. I když většině splitboardistů běžná snowboardová obuv také poslouží, vyvinuli již výrobci obuv určenou speciálně pro splitboarding. Splitboardové boty jsou odolnější, mají pogumované špičky pro větší ochranu při chůzi mimo sníh či při použití s mačkami. Všechny freeridové boty v naší nabídce mají podrážku Vibram, která je zhotovená pro maximální přilnavost na kluzkých plochách jako je zmrzlý sníh apod.

Stoupací pásy

K přilnutí rozloženého splitboardu ke sněhu během stoupání slouží stoupací pásy, které se připevní na skluznici. Pásy jsou z rubové strany pokryty speciálním lepidlem, které zajišťuje vysokou přilnavost ke skluznici. Dále je dobré k pásům pořídit také ochranu stoupacích pásů, když je právě nemáte nalepené na splitboardu. Zamezí tak setření lepidla a při opětovném použití pásy drží, jak mají. Dalším šikovným pomocníkem je také G3 Love Glove - ochranný obal na stoupací pásy. Jsou to lehké a praktické pytlíky, do kterých šikovně umístíte vaše stoupací pásy a tak ochráníte před lepidem nejen vaše rukavice, ale také vnitřek svého batohu a pásy tak zůstanou chráněné oproti veškerým nečistotám a zvýšíte tak jejich životnost.

Jak ochránit vaše stoupací pásy s pomocníkem 3G Love Glove!

Stoupací mačky

Mačky se při výstupu dají připevnit pod vázání a zabraňují tak podkluzování v kritických partiích (strmých a traverzových svazích, na zledovatělém či tvrdém sněhu...)

Teleskopické hůlky

Při stoupání budete potřebovat také hole, které na vrcholu složíte a připevníte na batoh.

Freeride batohy

Batoh je pro splitboardistu nutností, jelikož je s sebou nezbytné nést vždy potřebné vybavení. I na krátký výlet je nutné mít s sebou rezervní rukavice, pití, lavinové vybavení a při sjezdu musíte mít kam uložit stoupací pásy a hole.

Freeride oblečení

Splitboardisté využívají systém několika vrstev oblečení. U tohoto sportu je vrstvení obzvláště smysluplné, jelikož výstup bývá fyzicky náročný a dochází často k pocení oproti sjezdu. Přidávání či ubírání vrstev oblečení s různými funkcemi je proto pro splitboarding ideální volbou.

Lavinové vybavení

Horské prostředí s sebou často přináší nebezpečí pádu lavin. Nedílnou součástí výbavy každého splitboardisty by tak měla být lavinová výbava. Naprostým minimem je lavinový vyhledávač, lavinová sonda a sněhová lopata. Jedinou aktivní pomůckou při lavině, která zabraňuje zasypání sněhem, je lavinový batoh s nafukovacími vaky, který vás udrží na povrchu laviny. Ostatní pomůcky řeší pouze následky - tedy nalezení a záchranu. Kombinace všech prvků lavinového vybavení výrazně zvyšuje šance na přežití jedince zasypaného lavinou!

ABS batoh v akci!
Další články z kategorie Poradna - splitboard

Kalendář akcí

Detailní kalendář »

Přihlásit se

Nepamatuji si heslo

nebo

Registrace

Jazyk