Jak si vybrat snowboardový komplet

Poradna - snowboard

29. října 2019 | 0 komentářů

Pokud si nejste jistí, který snowboard, boty a vázání se k sobě nejvíce hodí a jsou pro vás nejlepší, máme pro vás pár tipů, jak si vybrat snowboardový komplet, který bude právě vám nejvíce vyhovovat.

Snowboardový komplet se skládá ze tří komponentů; snowboardu, vázání a bot. Můžete si však vybrat jen snowboardový set, kde je nabízený snowboard s vázáním. V případě, že pořizujete kompletně novou výbavu, je komplet ideálním řešením. Hlavní výhodou je jeho zvýhodněná cena a vyladěný design.

Výběr snowboardu

U snowboardu je řada parametrů, podle kterých je třeba vybírat. Jde především o to, aby odpovídal dosažené úrovni, zkušenostem a tělesným kritériím jezdce - těmi je myšlena výška, váha a velikost nohy.

Délka snowboardu (výška snowboardisty)

Délka snowboardu musí odpovídat výšce jezdce. Platí pravidlo, že snowboard by měl sahat někam mezi bradu a ústa. Délka k bradě bude vhodnější pro začátečníka nebo freestylového jezdce, protože snowboard bude lépe ovladatelný a hravější. Pokud jste pokročilejší jezdci a preferujete stabilitu při vyšší rychlosti, zvolte délku snowboardu po ústa jezdce. Příliš krátké prkno se bude v oblouku přetáčet, jízda po hraně se změní ve smýkání ze strany na stranu. Naopak s příliš dlouhým prknem je obtížné přejít do oblouku a vy se sním budete akorát trápit.

Hmotnost snowboardisty

Každý snowboard má stanovenou hmotnostní toleranci - tedy rozpětí minimální a maximální hmotnosti jezdce. Při výběru je třeba zohlednit, zda se do této škály vlezete. Lehčí jezdec by mohl mít problémy se zvládnutím snowboardu určeného pro těžší jezdce. Těžší jezdci, kteří si pořídí snowboard pro lehčí jezdce zase riskují, že se jim snowboard poškodí.

Šířka snowboardu (velikost nohy snowboardisty)

Šířka snowboardu je důležitým parametrem. Jde o to, aby při jízdě boty nepřesahovaly přes prkno a nezasekávaly se o sníh. Jezdci s velikostí boty UK 10,5 (EUR 45) a větší by se měli koukat po širších, tzv. wide snowboardech. S takovým prknem budou schopni řezat oblouky, aniž by při tom brousili špicemi svah.

Jaký snowboard vybrat

Při výběru byste měli zvážit, kde na snowboardu budete jezdit a co na něm chcete dělat. Druhy snowboardů přesně korespondují různé druhy ježdění.

  • freeride - pokud chcete jezdit mimo sjezdovky v hlubokém a neupraveném sněhu, vyberte tvrdší freeridové prkno.
  • freestyle - chcete trávit dny ve snowparku, jezdit po zábradlí, pak zvolte měkčí a pružnější freestylové prkno.
  • all-mountain - snowboard, který není nijak stylově vyhraněný a dá se na něm jezdit do jisté míry všechno.

Typ prohnutí

Dalším kritériem při výběru nového prkna je také typ jeho prohnutí, jedná se o camber, rocker, flat a různé hybridní průhyby, jako například 3D camber, double camber apod.. O jaký typ jde nejlépe poznáte, když snowboard položíte na rovnou podlahu a podíváte se na něj z profilu, tak uvidíte, kde je prohnuté a dotýká se země.
Začátečníkovi bude nejvíce vyhovovat rocker, který více odpouští chyby. Opačné prohnutí camber je vhodnější pro zkušenější jezdce, protože se u něj snadněji může kousnout hrana a tak je dobré mít snowboard pod maximální kontrolou, nad rockerem vyniká vyšším popem a přesnějším ovládáním. Prohnutí flat s téměř nulovým prohnutím zajišťuje stabilitu v každém terénu a hybridní v sobě spojuje camber a rocker dohromady, díky čemuž je vhodné pro všechny jezdce. 

Ukotvení vázání

Některé snowboardy značky Burton a Endeavor disponují technologií Chanel, která umožńuje ryhlejší a přesnější nastavení rozložení a úhlu vázání, než klasické čtyřbodové vázání.

Výběr bot

Existuje několik parametrů, které jsou rozhodující pro výběr správných bot. Těmi hlavními jsou velikost, celková tuhost a pro jaký styl jízdy jsou určené.

Velikost boty

Velikost hraje velmi důležitou roli. Boty vám musí dokonale sedět, neměly by nikde tlačit a zároveň by v nich noha neměla být příliš navolno. Boty vždy zkoušejte v ponožkách, v kterých budeme jezdit, jsou totiž tlustší než běžné ponožky. Maximálně utáhneme vnitřní botičku a zavážeme boty pevně jako před jízdou. Bota by měla po utažení dokonale obemknout nohu. Před prvním vyjetím je dobré si boty obout doma a cca 30 minut v nich chodit. Během této doby bezpečně poznáte, zda vám bota dobře padne. Noha se v botě nesmí hýbat (nesmí se zvedat pata), nikdy však nesmí tlačit! Dámská chodidla se vyskytují v daleko více rozličných tvarech, proto je třeba dát výběru více času. Pozor na rozdílnost pravého a levého chodidla, zkoušejte vždy obě boty.

Flex (tuhost) boty

Tuhost snowboardových bot souvisí s odvětvím, pro které jsou určeny. Pro freestyle jsou určeny boty měkčí, které dovolují větší volnost v ohybu přes jazyk boty. Na freeride, rychlou a agresivní jízdu jsou vhodnější boty tvrdší, s větší oporou přes jazyk boty a v oblasti kotníku.

Tkaničky nebo systém rychlého utahování?

Dnes existuje mnoho typů utahování, od klasického tkaničkového šněrování, přes kolečka BOA (systém ocelových lanek) až po Dual BOA systémy (lanka můžete utahovat ve dvou zónách – kotník a holeň), díky nimž lze utáhnout botu rychleji a s menší námahou. Podobně jako Boa i systém Atop funguje na pricipu utahování ocelového lanka pomocí otočného kolečka. Systém Fast Lace umožňuje utánkout boty ve dvou zónách, lanka jednoduše zaseknete do plastového háčku se zoubky a madla schováte do kapsičky na komínu boty. Všechny druhy jsou velmi spolehlivé, záleží jen na vás co preferujete.

Výběr vázání

Boty musí maximálně vyhovovat noze a bota zase musí do vázání padnout jako ulitá, proto velikost hraje velkou roli.

Velikost vázání

Velikost vázání vybírejte podle velikosti boty (viz tabulka velikostí), typ vázání podle odvětví, kterému se hodláte věnovat. Stejně jako snowboardy a boty se i vázání vyrábí pro freestyle, freeride, popř. all-mountain.
Naprostá většina vázání má nastavitelnou délku základny, délku nártových popruhů a náklon opěrky paty. Je možné, že se vám nepodaří nastavit vázání optimálně hned napoprvé, proto je dobré mít u sebe kapesní nářadí, se kterým to zvládnete přímo na svahu.
Správné nastavení vázání a jeho připevnění ke snowboardu je zcela zásadní pro prožitek z jízdy a maximální využítí vlastností snowboardové výbavy.

Doplňky

Aby vaše snowboardová výbava byla kompletní, nesmíme zapomenout na doplňky.
Ke svému novému kompletu si můžete pořídit obal, který oceníte především při cestování. Při jeho výběru musíte vzít v úvahu délku snowboardu a podle toho vybrat ten správný.
Další nezbytností, především v začátcích, je grip. Grip zajistí, že vaše noha nebude z prkna zklouzávat při jízdě na vleku, stačí ho nalepit a odepnutou nohu o něj zapřít. Při ježdění je určitě dobré mít u sebe nářadí, pro případné dotažení povolených částí vázání. Po čase ježdění se může stát, že sníh začne na skluznici lepit nebo se snowboard při jízdě zadrhávat. Nezoufejte, máme pro vás širokou nabídku vosků, se kterými skluznici snadno ošetříte. Pokud si na to sami netroufnete, obraťte se na náš odborný servis.
 

Další články z kategorie Poradna - snowboard

Kalendář akcí

Detailní kalendář »

Přihlásit se

Nepamatuji si heslo

nebo

Registrace