Santa Cruz Bicycles - cesta k dokonalosti

Novinky

13. prosince 2019 | 0 komentářů

V našem portfoliu se nově objevuje kultovní, dnes již legendární značka Santa Cruz Bicycles. Ta už skoro před čtvrtstoletím jako první cyklistická značka představila celoodpružené horské kolo.

Kalifornská, tehdy "garážová" značka Santa Cruz, přišla na svět v roce 1993 a dnes chytá za srdce každého bikera. Její příběh však začíná ještě o pár let dříve.

Rob Roskopp byl v osmdesátých letech profesionálním skaterem ve stáji Santa Cruz. Na sklonku kariéry si pořídil horské kolo a totálně mu propadl. V roce 1993 začíná se spolumajitelem Santa Cruz Skateboards Richem Novakem rozjíždět firmu Santa Cruz Bicycles. V té době byl vývoj celoodpružených kol na samém počátku. Přesto Santa Cruz v roce 1994 představila své první kolo právě "celopéro". Byl to model Tazmon se zdvihem 7,5 cm:

Čím je rám kola jedinečný

S přibývajícími roky se modelová řady rozšiřovaly a tím i jejich použití. Brzy byla Santa Cruz schopná nabídnout kolo pro každou disciplínu. Těžištěm jejího zájmu se ale staly sjezd, freeride a trailové ježdění. Tedy obory, které si žádají opravdu fungující zadní odpružení. Rob si uvědomoval, že tradiční jednočepová stavba naráží na své limity.

V roce 2001 tak byly představeny dva nové modely se systémem odpružení VPP (Virtual Pivot Point). Blur s deseti centimetry zdvihu a V10 s dvacetipěti centimetry. Tento rozdíl demonstroval všestrannost nového systému pružení.

Odpružení VPP je dosud považováno za jeden z nejdokonalejších systémů. A to jak z hlediska průběhu pérování, tak minimalizace energetického úbytku při šlapání.

Downhill kola

Downhillový tým Santa Cruz patří mezi ty nejlepší na světe. I přes to vlastní jediný čistokrevný model V10 se zdvihem 216 mm. Na druhé místo se řadí model Nomad, který nižším 170mm zdvihem připomíná klasické all mountain kolo a je vhodné i pro trailový terén.

Všechna downhillová kola jsou vyrobena v karbonové verzi s prvotřídním provedením.

Trail nebo all mountain? Jak chcete

Většina celoodpružených kol Santa Cruz je určena na trailové ježdění. Někdo tomu říká all mountain a zaslouženě - má opravdu široký záběr využití. Nejoblíbenějšími kusy jsou Bronson, Hightower, který je posazen i na 29" kolách nebo Chameleon v hardtail provedení.
Velkou výhodou je i to, že každý model je sestaven z několika typů komponentů, proto si vybere snad každý.

Na takových kolech přece nechcete vypadat blbě, proto jsme vybrali i pár doplňků, které by neměly chybět. Mezi další cyklo značky v naší nabídce patří helmy Bern, batohy Amplifi, oblečení Fox nebo speciální boty Five Ten, které díky podrážce Stealth udrží nohu bezpečně na pedálu.

Dodací doba objednaných kol je přibližně 1 až 2 týdny. Kola dodáváme zkompletovaná.

Koukněte pod ruce týmu v továrně Santa Cruz:

Další články z kategorie Novinky

Kalendář akcí

Detailní kalendář »

Přihlásit se

Nepamatuji si heslo

nebo

Registrace

Jazyk