Starej se o svůj neopren jako profík

Poradna - wakeboard

6. září 2019 | 0 komentářů

Prohánět se ve vlnách na surfu, wakeboardu či paddleboardu je labůžo. Ale ne vždycky je počasí jenom na plavky. Od toho je tu samozřejmě neopren. Jenže víš, jak se o něj starat, aby ti vydržel co nejdýl jako nový?

Neoprén je vyroben z tenkého chloroprenového kaučuku, tzv. neoprenu, který má termoizolační vlastnosti. Pokud potřebuješ poradit s výběrem perfektního neoprenu, co ti bude sedět jako ulitý, ale vůbec si nevíš rady jak postupovat, jsme tady pro tebe s článkem Jak si vybrat neoprén?. Nicméně i přes to, že se jedná o velice odolný materiál, je potřeba se o něj starat a udržovat jej. A my ti právě řekneme jak na to, aby ti vydržel dlouhé roky svěží a krásný přesně tak, jako když sis ho donesl z obchodu domů.

Oblékání

Zdánlivě takto jednoduchá věc, jako je oblékání, může mít vliv na stav tvojeho neoprenu. Nejlépe se do něj navléká samozřejmě v momentě, kdy je tvoje kůže úplně suchá. Jakmile jsi mokrý či zpocený, už to jde trochu ztuha. Rozhodně však na sebe neopren nenatahuj silou v domnění, že to snad tímto způsobem zfoukneš rychleji a můžeš běžet do vody. Oblékání neoprenu má svůj vlastní postup, který bys měl dodržet: nejprve si jej navleč tak, abys měl kolena a rozkrok na správném místě. Jakmile jsi oblečen od pasu dolů, můžeš začít s vrchní částí těla – lokty a pak krk. Tři, dva, jedna... a je to!

Nic taky nezkazíš, když si na neopren nasadíš boardshortky. Za prvé vypadají skvěle a za druhé se může stát, že spadneš tak nešťastně, že zavadíš o něco ostrého. V tomto případě je lepší obětovat jedny kraťasy, než celý neopren.

Po surfování/wakeboardingu/paddleboardingu/kiteboardingu

Jakmile zapadá slunce, je čas se vydat pomalu na břeh. Vysvlékání z neoprenu funguje dost podobně jako oblékání – tedy s trpělivostí a bez zbytečného natahování materiálu. Rozhodně se vyvaruj obvyklé chyby, že by sis stoupl jednou nohou na neopren a druhou nohu se snažili tahem vysvobodit. Sundávání neoprénu je navíc nejvhodnější (i nejpohodlnější) tak, aby skončil naruby  bude se ti pak lépe umývat i sušit.

Mytí

Po každém ježdění nezapomeň na základní péči o neopren, a to pečlivé propláchnutí ve sladké vodě. Mořská voda dává materiálu pořádně zabrat a sůl navíc může způsobovat korozi zipů. Tímto jednoduchým trikem svému neoprenu opravdu ulevíš. A co když jezdíš v československých sladkých vodách? Rozhodně se drž rady a neopren vypláchni i teď – při pohybu se jistě potíš a pod oblekem se tvoří mnoho bakterií, kterých se určitě chceš zbavit.

Sušení

Vypráno? Teď přichází na řadu sušení. Dej si opravdu velký pozor, abys neopren nezapomněl na přímém slunci. Tenhle materiál totiž ostré paprsky vůbec nemá rád a při delším kontaktu s nimi má tendence praskat. Takže šup s ním někam do stínu. A protože to s neoprenem není vůbec jednoduché, tak i správné zavěšení je celkem alchymie. Rozhodně jej nezkoušej pověsit kolíčkama na šňůru na prádlo za ramena. Vytahá se a už nikdy nebude sedět tak, jako kdysi. Bezpečnější metodou je jeho přehnutí v pase tak, aby nohavice i rukávy byly ve stejnédélce. Sušení nejprve praktikuj na vnitřní část neoprenu a jakmile bude suchý, otoč ho a nech doschnout ještě i z vnější strany.

Údržba

Kromě pravidelného umývání neoprenu je dobré jej jednou za čas vyčistit pořádně s pomocí vhodného přípravku. Zbavíš jej tak nejen nečistot, bakterií, ale i možného zápachu a prodloužíš neoprenu životnost. Skvělou práci odvede například eliminátor zápachu či O'Neill Wetsuit Cleaner/conditioner. Měj ale na paměti, že tak jako ty miluješ louhování ve vaně napuštěné horkou vodou, pro neopren je to doslova utrpení a má pak tendenci ztrácet svou pružnost. Úplně mu postačí voda vlažná.

Trhliny v neoprenu

Když sebou ve vodě šiješ o sto šest, tak je celkem běžnou záležitostí, že se sem tam škrábneš nebo odřeš a uděláš si na neoprenu malou trhlinku. Rozhodně nic nepodceň a jakmile budeš na břehu, nezapomeň ho co nejdříve opravit. Třeba s lepidlem. A pokud si nejsi natolik jistý svými schopnostmi, tak svěř svůj neopren do rukou odborníků.

 

Uložení na zimu

Na podzim, jakmile klesnou teploty tak nízko, že už se nedá jít k vodě, čeká tě důležitý úkol. Zazimovat neopren není vůbec jen tak. Rozhodně nepatří do maličké krabice, ve které bude namačkaný až po víko. V ideálním případě bys jej měl položit v celé délce na suché a temné místo. Takový prostor má ale málokdo. Proto ho stačí uložit do skříně buď složený v pase na půl, případně podlož místo ohnutí, aby se neopren do jara nezdeformoval. Stejným způsobem ho můžeš i přehodit přes ramínko a zavěsit.

Shrnutí

  • Neopren vždy navlékej i sundávej postupně a nikdy jej nenatahuj.
  • Po každém ježdění si neopren opláchni sladkou vodou.
  • Nenechávej ho na přímém slunci.
  • Neopren nikdy, nikdy, nikdy neper v pračce, nesuš v sušičce a nežehli!
  • Neopren se zavěšuje na ramínko přehnutý v pase, klasické zavěšení vede k deformaci neoprenu.
  • Vždy zkontroluj, jestli materiál není poškozen a případně jej co nejdříve oprav.
  • Hlavně si nezapomeň užít každou svou jízdu naplno!

 

Další články z kategorie Poradna - wakeboard

Kalendář akcí

Detailní kalendář »

Přihlásit se

Nepamatuji si heslo

nebo

Registrace

Jazyk