Tipy a triky pro splitboarding bez starostí

Poradna - splitboard

26. ledna 2023 | 0 komentářů

Věř tomu, že i když na splitu šlapeš už několikátou sezónu, alespoň jeden z těchto tipů pro tebe bude novinkou. Nechej se poučit od ostřílených profíků ze Spark R&D, od kterých jsme tyhle vychytávky odkoukali.

Řádné přípravy na splitboardovou túru, ostražitost a pohyb na horách s respektem, nebo mít po kapsách nářadí a náhradní šroubky k vázání - tohle všechno je naprostý základ. Profíka z tebe udělají právě takové life hacky, které přichází s opravdovými zkušenostmi. My ti to trochu usnadníme a pár takových triků ti ukážeme.

 

1. Split přes rameno

Občas nastanou situace, kdy musíš split sundat i při stoupání a projít krátký úsek hřebene po svých. A nebo se zkrátka potřebuješ dostat přes asfaltku zpátky na zasněženou stopu. Neriskuj při přenosu rozloženého splitu újmu na zdraví a přilož k sobě obě prkna skluznicí k sobě, jako se to dělá s lyžemi. Využij pružnosti strapů na vázání, obtoč je kolem složených prken a zapni do nich pásky z protilehlého vázání. Prkna drží u sebe a můžeš je hodit na rameno! Až budeš moct zase naskočit do stopy, split máš raz dva připravený na cestu i s nasazenými pásy.

 

2. Bota

To, že by si někdo před sjezdem v backcountry stěžoval na čerstvý prašan, zní trochu jako sci-fi. Ale představ si, že potřebuješ nasunout vázka na puky do sjezdové polohy a prkno se ti při každém pokusu boří do sněhu. Než se začneš rozčilovat, zkus si opřít hranu splitu o vlastní botu. Zamezíš tak tomu, aby se prkno dále nořilo do prašanu a navíc vytvoříš nohou protitlak, který ti usnadní nasunutí vázání. Cvak, a je to! Užij si sjezd bez rozčilování.

 

3. Pivní kurýr

Chápeme to. Svádíš se sebou vnitřní boj a zvažuješ, zda vzít do batohu na výšlap pivko, když ta ultralight výbava stála tolik peněz. Pokud ale vyrážíš na hory s kámošema, v nestřežený okamžik jim do batohu přihoď pár plechovek. Co oči nevidí, to srdce (nebo spíše záda) nebolí. Uznáváme, že tenhle tip je trochu podlý, ale je tu velká pravděpodobnost, že ti za to pivko na kopci nakonec i poděkují.

 

4. Škrabka na led

Konečně stojíš před vysněným sjezdem! Ještě zadrž. Pokud tě pak čeká další šlapání, postarej se nejdřív o stoupací pásy. Než prkna spojíš pro sjezd, zapíchni jedno z nich do sněhu, aby pevně drželo. Pás chyť za oba konce a využij vnitřní neostrou hranu prkna k setření veškerého sněhu a ledu, který se zachytil na lepidle. Až potom pásy pečlivě slož a vyraž vstříc prašanu.

 

5. Pásy v teple

Když mrzne až praští, někdy i lepidlo na pásech začne stávkovat. Pečlivě pásy očisti a ulož je do vnitřní kapsy bundy, nebo kamkoli, kde si budou moci užívat tvého tělesného tepla. Lepidlo pookřeje a až si sjedeš kopec, bude zase připraveno na výšlap. O své pásy ale obecně nezapomínej pečovat s láskou, vždy u sebe měj ochranný vak a další praktické vychytávky.

 

6. Kdo maže, ten šlape

Až na splitu vytáhneš jahodový balzám na rty, nenech se odradit tázavými pohledy kámošů. Mráz je zrádný a někdy i to nejvymazlenější vázání zatuhne. V tu chvíli přichází na scénu balzám! Můžeš s ním promazat jakékoli komponenty. Třeba takovou patovou opěrku po promazání sklopíš pouhým švihem trekové hůlky a od kámošů nakonec sklidíš potlesk.

PS: jahůdková vůně balzámu není nezbytnost, fungovat bude i starý dobrý jelení lůj.

Tak co, už máš zabaleno?

To pivko u nás neseženeš, všechno ostatní ale nakoupíš během pár kliknutí. Mrkni na naše freeridové vybavení - máme vše, co budeš na splitu potřebovat a s výběrem ti rádi poradíme.

 

    G3 Plant Based Wax Kit

    G3 Plant Based Wax Kit

    490 Kč

      G3 Splitboard LT Universal 140 mm

      G3 Splitboard LT Universal 140 mm

      4 242 Kč 4 990 Kč

        G3 Love Glove

        G3 Love Glove

        1 390 Kč

          Nidecker Escape Split Skin Ice Blue

          Nidecker Escape Split Skin Ice Blue

          4 799 Kč 5 999 Kč

            Black Diamond Compactor Poles

            Black Diamond Compactor Poles

            3 144 Kč 3 699 Kč

              Spark R&D Ibex ST Crampon

              Spark R&D Ibex ST Crampon

              3 300 Kč

                SWOX Mineral UV Lip Balm

                SWOX Mineral UV Lip Balm

                169 Kč

                  Spark R&D Backcountry Kit

                  Spark R&D Backcountry Kit

                  1 100 Kč

                   

                   

                  Další články z kategorie Poradna - splitboard

                  Kalendář akcí

                  Detailní kalendář »

                  Přihlásit se

                  Nepamatuji si heslo

                  nebo

                  Registrace

                  Jazyk