×
Otevírací doba o Velikonocích → Pá: 10–17 h | So: 10–18 h | Ne–Po: ZAVŘENO

Jak si užít splitboarding ještě víc?

Poradna - splitboard

8. prosince 2020 | 0 komentářů

Svoboda, souznění s přírodou, soběstačnost a radost z vlastního výkonu. Tyhle pocity určitě patří k důvodům, proč má splitboarding čím dál víc příznivců. Chceš svoje skills na rozpůleném prkně posunout dál? Tak čti.

 

Kouzlo splitboardingu

Ještě nechápeš, co na tom ti splitboardeři vidí? Tak si představ jasné nebe, horský vzduch a třpytící se sníh. Máš? Ještě přidej dechberoucí panorama, liduprázdnou přírodu a nedotčený prašan všude kolem. To všechno je v tu chvíli jen tvoje. Vystoupáš nahoru, sepneš board a pustíš to z kopce dolů. Tiše pluješ prašanem, kde ještě nikdo nezanechal ani stopu a máš z toho husí kůži. Tenhle zážitek ti jiný sport nedá.

Ale jak už to bývá, bez určitých dovedností to nepůjde. Tady je pár tipů, jak se na splitboardu zlepšit:

Zase ta bezpečnost: Pečlivě plánuj a nepodceň rizika

Se vší tou svobodou se nevyhnutelně pojí taky zodpovědnost, kterou máš za svoje zdraví i za celou partu. Na co bys neměl nikdy zapomenout?

  • Než poprvé vyrazíš, přihlas se na lavinový kurz a nauč se první pomoc! Jestli tyhle věci ještě neumíš, musíš to bezpodmínečně napravit. V horách jde o život a bez znalostí lavinové bezpečnosti bys v zimě neměl mimo sjezdovky vůbec vyrážet.
  • Před každým split tripem musíš mít plán. Ať už vyrážíš jen za humna nebo na vícedenní cestu, vždy pečlivě prostuduj předpověď počasí a lavinovou situaci. Podle toho plánuj trasu, časový harmonogram, oblečení a vybavení.
  • Zeptej se místních. Ti mají většinou nejlepší znalosti podmínek v dané lokalitě a někdy ti dokážou říct i víc než ta nejlepší aplikace.
  • Nikdy nechoď sám!

Co si vzít s sebou

Výbava na split je přecejen trochu rozsáhlejší než při jízdě v resortu, a tak se určitě hodí pohlídat si seznam nezbytností:

  • Lavinovou trojku vyhledávač, lopata a sonda nesmíš nikdy zapomenout. Samozřejmostí je před cestou zkontrolovat funkci vybavení včetně baterie ve vyhledávači.
  • Pokud výbavu doplníš o lavinový batoh s airbagem, zvýšíš svoje šance, když se to utrhne a dojde na nejhorší. Jestli je to na tebe moc velká investice, rozhodně si pořiď aspoň dobře vybavený freeride batoh.
  • Šlapání nepůjde bez stoupacích pásů a teleskopických hůlek, to se rozumí.
  • K nezbytné výbavě patří i snowboardové brýle a případně i sluneční býle a opalovací krém.
  • Voda a svačina – energetická tyčinka rozhodně přijde vhod stejně jako termoska nebo lahev.
  • Mapa a kompas. Pro případ selhání baterie ve smartphonu se hodí pomůcky ze staré školy.
  • Oblečení navíc. Vrstva, kterou přidáš pod bundu, je důležitá pro případ náhlého ochlazení. V horách běžná věc. Stačí když zajde slunce nebo to pošleš dolů a už potřebuješ silnější izolaci, než když na tebe praží cestou nahoru.
  • Náhradní rukavice. S mokrýma rukama to není nic příjemnýho.
  • Lékárnička, bivakovací spací pytel a hřejivá přikrývka se v případě nouze můžou hodit. 
  • Nářadí a náhradní díly. I nejlepší výbava může selhat a v horách se tyhle věci docela těžko shání.

Užij si výstup stejně jako sjezd

Cesta nahoru málokomu přijde tak zábavná jako drop směrem do údolí. Šlapání stojí spoustu sil a ze začátku to může být někdy i docela otrava. Ale stačí vydržet, trénovat a začneš v tom vidět tu nádheru. V tomhle přece kouzlo splitu spočívá, vydřít si tu příležitost ke sjezdu, být blízko přírodě, užívat si klidu, dýchat, vyčistit si hlavu. Každej si tam najde to svoje.

Vyber si cestu vzhůru

Plánování výstupu je stejně důležité jako volba trasy sjezdu. Vybírej co možná nejmírnější stoupání, ideálně mezi 10 a 15°, čímž dosáhneš nejefektivnějšího využití svých sil. Při prudším výstupu nezapomeň přenést váhu dozadu a použít risery na patách.

Neustále sleduj terén a vyhodnocuj lavinové riziko! Bezmyšlenkovitě se držet ve stopách jiných splitboardistů nemusí být vždy ten nejlepší nápad, takže věř svým znalostem a intuici. Vrátit se není zbabělost, ale známka síly a zodpovědnosti.

Hladké přechody

Přechod mezi stoupacím a sjezdovým režimem může být ze začátku docela oříšek. Co s tím? Nezbývá než trénovat. Nejdřív si přestavění splitu důkladně vyzkoušej na rovném podkladu a za dobrých podmínek, abys nebyl překvapen, až tenhle úkon budeš muset zvládnout na kopci, ve složitém terénu a třeba i za nevlídného a větrného počasí.

Lyžování s rozděleným prknem

Tahle dovednost se bude skoro určitě hodit. Při splitboardingu totiž občas nastane situace, kdy i ve stoupacím režimu musíš kousek sklouznout.

Pár tipů k technice

  • Klouzavý krok – Vyhni se začátečnické chybě a zbytečně nezvedej nohy. Místo toho chodidla posouvej dopředu.
  • Přesuň váhu správným směrem. V prudkém terénu se snaž dostat těžiště dozadu. Tak získáš co nejlepší jistotu a vyhneš se nechtěnému podkluzování.
  • Využívej hůlky, jsou ti při šlapání oporou a pomáhají s rovnováhou. Hůlky zapichuj střídavě s nohama – s levou nohou pravou hůlku, s pravou nohou levou hůlku. Zkušení splitboardeři radí nepoužívat poutko hůlek. Mohlo by to způsobit zranění při pádu nebo dokonce zhoršit situaci v případě pádu laviny.
  • Otočky kopnutím – Tahle technika vyžaduje trochu tréningu, ale v prudších výšlapech a složitém terénu se ti bude hodit. Jak na to?
    • Postav se pokud možno vodorovně, opři se o hůlky a přenes váhu na spodní nohu.
    • Otoč horní lyži novým směrem, kam potřebuješ zamířit.
    • Přenes váhu na nově nasměrovanou lyži a otoč i druhou.
    • Pokud si při otáčení pomůžeš kopnutím a obtočíš lyži kolem druhé boty, půjde to snáz.
    • Chce to chvíli nacvičování, proto ze začátku raději otočky zkoušej v rovném terénu.
  • Travers – Při pohybu bokem ke svahu si musíš hlídat maximální kontakt pásu se sněhem. Podvědomě se budeš snažit traverzovat po hranách, to je ale zaručená cesta ke ztrátě gripu. Proto nakloň kotníky ze svahu, abys měl silnější oporu.

Užitečné rady k vybavení

Pokud přijde na traverzování na zledovatělém povrchu, rozhodně se budou hodit splitboardové mačky. Raději si je připiš na seznam, protože bez nich můžeš na splitu zažít krušné chvíle.

Za velmi nízkých teplot nemusí stoupací pásy dobře přilnout ke splitboardu, proto před jejich nalepením vždy důkladně oškrábej skluznici a zbav ji veškerého sněhu a ledu. Pomůže také, když budeš nosit pásy ve vnitřní kapse bundy, kde nepromrznou a budou se snáz lepit. Pokud by pásy přecejen zmrzly, led z nich oškrábeš pomocí hran splitboardu.

I mistr musí trénovat

Je otázkou, jak to letos vůbec bude s provozem horských středisek, a to je další důvod spolehnout se jen sám na sebe a rozvíjet svoje splitboardové dovednosti!

Chce to sice hodně dovedností, techniky a znalostí, ale když to nevzdáš a budeš na splitu chvíli trénovat, místo zkažené sezóny zažiješ svou nejlepší zimu!

    Jones Dream Catcher

    Jones Dream Catcher

    12 150 Kč 20 250 Kč

      Arbor Coda Rocker

      Arbor Coda Rocker

      13 794 Kč 22 990 Kč

        Burton Family Tree Straight Chuter Camber

        Burton Family Tree Straight Chuter Camber

        15 600 Kč 26 000 Kč

          Spark R&D Spark Pucks

          Spark R&D Spark Pucks

          2 450 Kč

            TSL Tour Alu 5 Light Twist

            TSL Tour Alu 5 Light Twist

            1 992 Kč 2 490 Kč

            Další články z kategorie Poradna - splitboard

            Kalendář akcí

            Detailní kalendář »

            Přihlásit se

            Nepamatuji si heslo

            nebo

            Registrace

            Jazyk